неделя, 12 септември 2021 г.

СОС /ПОДПРАВКА/ ОТ СИНИ СЛИВИ

 

ПОДПРАВКА / СОС/ ОТ СИНИ СЛИВИ


Сос от сини сливи или сливова подправка. Сос в бурканче за зимата... Не е сливова ракия, но е за подправяне на сосове, за поднасяне към пържени, печени, месни ястия, риба... За любителите на различното и сладките сосове /подправки/.

Домашни сини сливи от свекървата. Рецептата е от стара пожълтяла книга, с мен на години :) Пробвах, хареса ми и реших да предложа и на вас.

Необходими продукти за 1 литър пюре от сини сливи: 150 грама захар, канела с върха на нож /2 грама/, с върха на ножа мляно индийско орехче, 1-2 зърна ситно смлян карамфил / по желание/, мрежа за плодове и зеленчуци*, буркани с винтови капачки*

Не съм отбелязала количеството сини сливи, защото така или иначе се измерва количеството пюре! Плодовете трябва да са добре узрели и прясно откъснати! Измийте добре плодовете и оставете в гевгир да се отцедят.

В голяма тенджера налейте вода, малко над средното ниво на съда и поставете върху котлона на висока температура. Поставете плодовете в мрежата, завържете и когато водата започне да ври потопете за няколко минути.

В друг дълбок съд налейте ледено студена вода. Изкарайте от горещата вода и потопете в ледено студената вода. Съдът трябва да е в близост до другия съд, но гледайте да запазите температурата на студената вода!

Целта е за да може сливите да се обелят по лесно. Прецедете студената вода. Почистете от костилките и обелете сливите. Поставете ги в дълбока купа. Пасирайте ги до гладкост. Измерете полученото пюре в каничка за 1 литър.

Измереното пюре сипете в тенджера. Към всеки литър плодово пюре добавете- 150 грама захар, 2 грама канела, 2 грама индийско орехче и по желание карамфил / 1 смляно зърно/. Аз не добавих карамфил, защото нямах и много не го обичам!

Поставете тенджерата върху котлона на средна температура. Бъркайте с дървена лъжица, да се разтопи захарта и да не залепне. След завирането на соса засечете 15 минути. Поставете чистите и подсушени буркани в близост до котлона.

Аз ги поставям в удобна тава и така ги поставям до котлона. Горещия сос насипете в бурканчета до горе. По време на сипване , ако са се оцапали бурканите ги избършете внимателно с чиста кърпа или кухненска хартия.

Стегнете капачките и обърнете върху чиста кърпа и загънете. Капачките ги затягам, като завъртя първо назад и после напред! Оставете ги така до пълното им изстиване или за една нощ.

За тези, които са пропуснали рецептата за СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ, може да я видите от ТУК

Приберете бурканите на хладно и тъмно място- шкаф, мазе. Не е задължително да белите сливите! Ако обичате такъв вид сосове, пробвайте и споделете.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Може да ме следите и във Фейсбук страницата ми от ТУК

Или да се присъедините към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ / CULINARY PASSION от ТУК


Не се чудете. На снимката е истински миниатюрен орех!




1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Имам една рецепта, която е подобна за такава подправка.Но не съм я приготвяла.Имаме цяла градина от сини сливи и се чудим какво да ги правим.Така,че ще направя и тази подправка.Дано се хареса.Прекрасно изглежда.
Поздрави !