четвъртък, 4 август 2022 г.

ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО И ГЪБИ







Когато попитах мъжото какво му се хапва, не можах да повярвам на ушите си! "Приготви пиперки пълнени с ориз". Ами, пипер обича много, но ориза не го тачи. "Аз, ако не кажа, няма да приготвиш" Аз: "Ами, защото не ядеш" Той: "Последният път беше много вкусно" ( последния път беше преди две години )

Ама и аз да не съм вчерашна. За да му се услади още по вече ориза добавих и екстри, като пушено пилешко месо от бутче и гъби. Ползвах различни пиперки- червени, зелени, жълти /най са вкусни червените/. 

Избрах пушено месо, защото ще придаде на ястието допълнителен вкус, а и няма нужда предварително да се вари! Да ти е още по вкусно! 

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: около 1 килограм пипер /чушки/, 1 чаша ориз, около 100 грама гъби Печурки от консерва, около 150 грама пушено пилешко месо от бутче /грамажа е за обезкостено бутче/, 1 брой зрял лук, 1 брой средно голям морков, 2 скилидки чесън, олио*, вода*, черен пипер*, сол* Още: смлени орехи*

Измийте ориза и оставете в цедка да се отцеди. В тиган налейте около 60 милилитра олио и поставете на средна температура. Почистете, измийте, нарежете лука и чесъна на ситно, пуснете в загрялото олио и разбъркайте.

Настържете моркова на едро ренде и прибавете при другите зеленчуци в тигана. Разбъркайте периодично около 1-2 минути. Добавете отцедения ориз, намалете котлона и отново разбъркайте. 

Внимавайте да не залепне и загори! Обръщайте с лъжица ориза около 2-3 минути, докато добре попие от олиото. Следват нарязаните на дребно гъби, месото накъсано на дребни парчета, 1 чаена лъжица сол*, 1 чаша* топла вода.

Когато оризът поеме всичката вода, поръсете с 1/2 кафена лъжица черен пипер и изключете котлона. Включете фурната на 200 градуса да загрее. Измийте чушките, отрежете капачета и почистете от семките.

Разбъркайте плънката и напълнете пиперките, но не ги препълвайте, защото оризът е полусуров и ще набъбне още. Всяка напълнена пиперка топнете в смлени орехи, поставете капачето и наредете в тавичка.

Това с орехите, ми хрумна в последния момент. Наредените пиперки, поръсете с малко сол, струйка олио и налейте в тавичката 1,5 чаши* вода. Поставете в загрялата фурна да се пекат.

Ако сте пропуснали рецептата за ЙОГУРТЛУ БИБЕР, сега може да я видите от ТУК

Ароматът , който се разнесе в кухнята и се разпростира чак на улицата е неповторим! Моите пиперки бяха готови за 30 минути. Времето за печене зависи и от фурната! Понеже не успях да намеря малки пиперки, купих огромни- 5 броя.

Спирам да ви убеждавам, колко беше вкусно и колко ни се услади! Пробвайте и се уверете сами. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК













Няма коментари: