четвъртък, 21 юли 2022 г.

ЙОГУРТЛУ БИБЕР

 





Пиша го така, както баба го изговаряше ЙО/Г/УРТЛУ БИБЕР /YOĞURTLU BIBER/. На български казано- ПИПЕР С КИСЕЛО МЛЯКО. Има вариант и с печени чушки, но понеже има пресни и реших да се възползвам.

Ползвах червени и зелени чушки /пипер/, но можете да ползвате каквито имате. Тук, пак ще отбележа, че червените чушки винаги са по- вкусни от зелените. Може да се ползва за основно или мезе.

Необходими продукти: около 1 килограм пипер /червени, зелени/, 5-6 супени лъжици олио, 1 пълна чаена лъжица брашно, 5-6 супени лъжици вода, 500 грама гъсто кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, млян червен пипер /по желание/, сол*

Измийте, почистете и нарежете пипера на не много тънки ленти. В тенджера налейте олио и поставете на средна температура. Когато олиото загрее, добавете чушките и разбъркайте.

Добавете малко сол* /около 1/2 чаена лъжица/ и бъркайте периодично. Когато почнат да омекват, намалете котлона, добавете брашно и разбъркайте, добре да поеме брашното.

На този етап може да добавите и малко червен пипер. Налейте малко топла вода, за да не залепне. Като почне да къкри, изключете котлона и оставете на страна да изстине.

През това време си пригответе соса.  В купа или тенджера сипете пресован чесън, малко сол* /и в чушките има/, киселото мляко и разбъркайте. Сложете капак и приберете в хладилник.

Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЛЕНКА СЪС СИРЕНЕ И ШАРЕНА СОЛ,  от ТУК

Когато пиперът е изстинал, може да полеете със соса. Отново разбъркайте и приберете в хладилник. Като престои няколко часа е по вкусно! Идеално за летните жеги. Толкова много обичаме тази вкусотийка, че дори и зимата приготвям!

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК

Или да посетите кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК








Няма коментари: