събота, 23 юли 2022 г.

ПИЦА

 






Любимата ни ДОМАШНА ПИЦА♡ Когато приготвя пица, почти винаги поднасям с таратор. Чудесна комбинация. Идеално да оползотворя останалите продукти в хладилника.

Изброените продукти за тестото ги знам от "пиците" /не точно пицария/ където работех. Понеже рецептата ми я казаха в промишлени количества и аз със отминалите години опити успях да стигна до тези точни количества, които ме удовлетворяват.

Необходими продукти за тестото: 2-3 грама суха мая, 1 чаена лъжица захар, 350 мл. хладка вода, 1 чаена лъжица не пълна ябълков оцет, 3 супени лъжици олио, около 650- 700 грама брашно, 1 равна чаена лъжица сол.

За "соса": 200 мл. доматено пюре, 1 скилидка чесън или на прах, 1 кафена лъжица черен пипер млян, 1 кафена лъжица сух босилек, 3 супени лъжици олио.

Още: зелена чушка, червена чушка, пушено месо от бут, домат, маслини, малко царевица, кашкавал...

Пресейте си брашното предварително. В купа сипете маята, захарта, около 150 мл. вода, 3-4 супени лъжици брашно и разбъркайте. Без да чакам да шупне маята добавям оцет, останалата вода, олио, малко брашно и пак разбърквам.

След това сипете солта и започнете малко по малко да добавяте брашно. Омесете тесто, което трябва да е меко не лепнещо. Оформете на топка, поставете в купа, поръсете с малко брашно и покрийте с чиста кърпа.

Оставям тестото да втаса около 30 - 40 минути. През това време си приготвям заготовките. Чушките /пипер/, домат нарязвам на тънки кръгчета, махам костилките на маслините, пушеното месо беше готово нарязано на тънко.

В малка купичка смесвам продуктите за соса: доматено пюре, пюриран чесън, черен пипер, босилек, олио и разбърквам. Втасалото тесто доумесете и разделете на топки. Аз разделих на две.

Включете си фурната на 200 градуса да загрее. Вземете първата топка тесто, сложете върху набрашнен плот, поръсете и от горе с брашно и разточете на тънко. За пиците ползвах две големи тави, като едната е тавата на фурната.

Покрийте тавите с хартия за печене за да ви е по лесно или намажете с олио и поръсете с малко брашно. Разточеното тесто изтупайте от излишното брашно и прехвърлете в тава.

Може да разточите върху хартия и заедно с хартията за печене да поставите в тавата, ако ще ви е по лесно. Намажете "блата" с половината доматено пюре /другата половина е за другия блат/.

Върху доматеното пюре наредете продуктите, като първо от долу трябва да е пушеното месо, от горе резени- чушки, домати, маслини, царевица. Най от горе настърган кашкавал на едро ренде.

Сложете да се пече в загряла фурна. Печете 10-15 минути, докато се зачерви от долу и кашкавалът се разтопи. Докато се пече приготвям другия блат по същия начин.

Готовата пица изкарайте и поставете следващата. Не ги препичайте за да останат меки. Сипваме си по една купичка таратор и нападаме пицата. Внимавайте при избора на кашкавал, когато купувате!

Ако, сте пропуснали рецептата за ГЬОБЕТЕ /КЬОБЕТЕ/, сега може да я видите от ТУК

Благодаря, че посетихте моят малък кулинарен свят! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) 

Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или кулинарната група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК











4 коментара:

Анонимен каза...

💜💐🏘️
Биги, голям кулинарен специалист си 💓👍

Birgul Ismailova каза...

Благодаря! Споделям знания и опит:)

Анонимен каза...

Благодаря за рецептата! Ако омеся тестото от вечерта и престои в хладилника, ще може ли да се получат пиците на другия ден?

Birgul Ismailova каза...

Да,може.След, като изкарате от хладилника, нека престои на стайна температура 20-30 минути преди оформяне.