петък, 15 юли 2022 г.

ГЬОБЕТЕ /КЬОБЕТЕ/

 







Начин на изговаряне на различни места- ГЬОБЕТЕ ,КЬОБЕТЕ, / GӦBETE, KӦBETE/. Представлява тестено изделие с плънка от ориз и пилешко месо. Води се за татарско тестено изделие.

Има вариации с кайма, и с добавка на доматено пюре. В оригиналната рецепта са слагали месото с костите / цяло пиле, сварено и разделено на парчета без да се обезкостява/.  Леля ми каза, че обезкостява месото за да е по  лесно за хапване. 

Другото, което искам да вметна е че има и вариации и на тестото- с мая /без мая/, с кисело мляко/ без кисело мляко/. Нашият вариант е без мая, без кисело мляко, защото искаме да е хрупкаво.

Необходими продукти за тестото: хладка вода*, олио*, малко оцет*, брашно*, сол*

За плънката: пилешко месо /може и цяло пиле или пилешки бутчета 2-3 броя/, ориз*, бульон от свареното пиле*, 1- 2 глави лук, олио*, черен пипер млян*, сол. Още: краве масло*

Първо приготвихме плънката за да има време да изстине. Ако ползвате цяло пиле, го нарежете на порции /парчета/ заедно с костите, почистете, измийте и поставете в тенджера.

Поръсете с малко сол*, налейте вода, която да покрие добре месото и поставете върху котлона да се вари. Сварете месото до пълна готовност, като от време на време обирате образувалата се пяна.

Когато е готово, дръпнете от котлона, вземете месото с решетъчна лъжица и поставете в чиния, малко да изстине. След това обезкостете пилешкото месо.

Измийте ориза /около 1 чаша от 200 мл./ и оставете да се отцеди. В тенджера налейте 5-6 супени лъжици олио и поставете на средна температура. Почистете, измийте, нарежете лука на ситно, пуснете в загрялото олио и разбъркайте.

Когато лукът почне да омеква, добавете ориза, малко сол /около 1 чаена лъжица сол/ и разбъркайте. След, като запържите добре ориза и лука, налейте от прецедения бульон на пилето.

Съотношение ориз- бульон, 1:2. Като почне да къкри, намалете на ниска температура и оставете докато оризът поеме всичкия бульон. Трябва да е леко сурово! Добавете малко черен пипер, обезкостеното месо, разбъркайте и дръпнете от котлона.

Докато плънката изстива си пригответе тестото. Пресейте си брашното и направете кладенче. В кладенчето налейте 1/2 супена лъжица оцет*, 2 супени лъжици олио, 1 чаша от 250 мл. хладка вода* и малко сол* /около 1/2 супена лъжица.

Започнете да разбърквате сместа, като добавяте малко по малко от брашното. На посочените количества продукти, брашното може да варира около 550*- 650* грама. Трябва да е нито прекалено меко, нито прекалено твърдо тесто.

Разделете тестото на малки топки, като само едната трябва да е малко по голяма. При нас бяха 10 топки. Първо разточете по голямата топка, като от време на време поръсвате с брашно за да не залепне.

Тестото се разточва на не прекалено тънко и малко по голямо от тавата. Намажете тавата с олио и поставете кората, така че да излиза извън тавата. Поставената кора намажете с олио.

Следващите 4 топки ги разточете големи, колкото десертна чиния и ги поставете една върху друга, като всяка кора намажете обилно с олио. Вземете така наредените 4 кори и ги разточете на една цяла кора.

Поставете върху първата кора, която е в тавата. Сипете плънката върху кората и разпределете равномерно. Останалите 5 топки тесто разточете по същия начин, като ги поставяте едно върху друго, мажете с олио и разточвате на една цяла по голяма кора.

Разточената кора поставете върху плънката /по долу съм показала снимки, на другата страница/ и започнете да прегъвате най долната кора, която излиза от тавата и най горната, на вътре.

Намажете и най горната кора с олио, набодете на места с вилица и поставете в предварително загряла фурна на 180 градуса. Когато тестото почне да хваща коричка /след 15-20 минути/, намажете от горе с краве масло.




След 20-25 минута може, да  усилите фурната на 200 градуса. Време за печене около 45- 50 минути. Трябва да се зачерви и от двете страни. По време на печене тестото се надува.

Предлагам ви и една рецепта за БАБИНИ МЕКИЦИ, от ТУК

След, като е готово изкарайте от фурната. Ако искате да остане хрупкаво, не покривайте, с нищо! В тази рецепта посочените количества продукти са ориентировъчни!

Хапва се топло. Лично за мен, такъв вид тестени изделия си заслужават труда. Гьобете /Кьобете/, татарски бюрек е приготвено с любезното съдействие на леля ми♡

Снимките са в заварено положение! Останете си със здраве и следвайте мечтите си:) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
























Няма коментари: