петък, 8 юли 2022 г.

МЕКИЦИ СЪС САЛАМУРА






Искам да ви споделя един интересен и сполучлив вариант за мекици. Комшийката от село ги приготвяше по този начин.  Ако искате ги наричайте мекици, ако щете- бухти, за мен няма значение!

Жената идваше в магазина и питаше дали имаме останала саламура /от сирене/. Попитах я , дали го ползва за домашно сирене. "Моят мъж не обича мекици с мая и ги приготвям винаги по този начин: със сода бикарбонат и саламура".

Стана ми интересно, попитах я за рецептата и ги приготвих няколко пъти. Останах приятно очарована. От тогава минаха много години, жената вече не е сред живите, но рецептата и за мекици никога няма да забравя.

*Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти: 1 чаша саламура от сирене, 2 чаши хладка вода, 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица равна сода бикарбонат, 1 чаена лъжица оцет /ябълков/, 2 супени лъжици олио, около 550- 600 грама пресято брашно, олио за пържене*

В купа сипете 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица равна сода бикарбонат, 1 чаена лъжица оцет, 2 чаши хладка вода и разбъркайте с лъжица, докато захарта и содата се разтопят.

Добавете 2 супени лъжици олио, поръсете с малко брашно и разбъркайте на каша. Следва саламурата и отново поръсете с брашно. Добавяйте брашно малко по малко докато се получи меко нелепнещо тесто.

Оформете на топка, поставете в купа, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло за 20- 30 минути да си почине. След това , може да късате от тестото и да оформите като за обикновени мекици.

Доумесих  и върху набрашнен плот разточих тестото с дебелина около 7-8 мм. и нарязах с нож, горе долу еднаква големина. Може да се изрежат и с чаша. Налейте олио в тиган или тенджера и поставете на средната температура.

Когато олиото загрее пуснете внимателно парчетата тестото да се опържат. Когато крайчетата започнат да си променят цвета, обърнете с щипка /вилица/. Опържените до златисто мекици изкарайте в чинийка.

Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЛЕНА СЪС СИРЕНЕ И ШАРЕНА СОЛ, от ТУК

Поднесете по желание със сирене, маслини, домати, сладко... Чаша айран, компот, домашна лимонада. В тестото не се слага сол /саламурата е достатъчно солена/.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)

Който, има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК







3 коментара:

Анонимен каза...

Боги, адмирации за хубавите мекици

Lecker mit Geri каза...

Биги,
едно време баба ми приготвяше такава рецепта, но незнаех точно пропорцийте!
Много се радвам че, благодарение на тебе успях да е намеря тази автентична рецепта за което сърдечно ти благодаря!
Прегръдки и спокойна вечер!
Може да погледнеш и при мене, за да видиш как се получиха:
https://lecker-mit-gerim.blogspot.com/2023/01/fluffige-kuchle-mit-einer-geheimzutat.html

Birgul Ismailova каза...

Гери, страхотни си ги поднесла, и с пудра захар. На вкус ако са ти харесали и поне малко се доближават до бабините ти, много ще се радвам! Добър апетит!