петък, 24 юни 2022 г.

ПЪРЛЕНКА СЪС СИРЕНЕ И ШАРЕНА СОЛ











Топла, вкусна ПЪРЛЕНКА СЪС СИРЕНЕ И ШАРЕНА СОЛ на фурна ще си хапнем. Предимството на тази пърленка е, че я мятам на фурна, а не да стоя до котлона. Пърленката не е много голяма, но може да удвоите количеството продукти.

Шарената  сол е купешка и ми се стори много семпла и към нея добавих още малко червен пипер и ронена чубрица.
Необходими продукти: 5 грама суха мая, 1 чаена лъжица захар, 200 мл. топла вода /НЕ гореща/, 2 супени лъжици олио, около 400- 450 грама брашно, 1 чаена лъжица не пълна сол. За поръсване: шарена сол с допълнение от червен пипер и ронена чубрица, 2 супени лъжици олио, около 150-200 грама сирене.  

В купа сипете сухата мая, захарта, 100 мл. от водата, 3-4 супени лъжици от пресятото брашно и разбъркайте на каша. Оставете за 3-4 минути да шупне. След това налейте останалата вода, 2 супени лъжици олио и започнете да добавяте малко по малко от брашното.

След като добавите половината от брашното, тогава добавете и солта и започнете да месите, като придърпвате по малко от останалото брашно /не го сипвайте на веднъж/. При всеки количеството брашно , може да е различно!

Омесете меко, нелепнещо тесто. Прехвърлете в купа, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса. Оставих тестото за около 35 минути.  Включете фурната на 180 градуса, да загрее.

След втасване, отново доомесете тестото, оформете на топка и прехвърлете в тава покрита с хартия за печене. Топката тесто сплескайте като леко притискате с пръсти и длани.

От горе поръсете със микса /шарена сол, червен пипер, ронена чубрица/, напръскайте с малко олио и надробено сирене.

Предлагам ви и една рецепта за РОГЧЕТА, от ТУК

Сложете да се пече в загрялата фурна. При мен се опече за 25 минути. Наблюдавайте, да не се препече. Готовата пърлена изкарайте върху дъска. След пълно изстиване, може първо да покриете с хартия и отгоре с кърпа.
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК



  
  





                                                      



Няма коментари: