сряда, 22 юни 2022 г.

ПАЙ С ВИШНИ





Тъкмо докато е време за ВИШНИ, викам да приготвя един много лесен и интересен пай. Винаги съм харесвала сладко -киселите сладкиши, и този е един от тях. Лек и вкусен ПАЙ С ВИШНИ.

Необходими продукти за основата: 1 яйце с размер L, 100 грама захар, 80 грама краве масло на стайна температура, 100 грама кисело мляко с голям процент, 1 чаша брашно /чаша с вместимост 200 мл./ или около 130 грама, 1 пакет ванилия от 3 грама, сода бикарбонат с върха на ножа, щипка сол.

За глазурата: 200 грама кисело мляко с голям процент, 3-4 супени лъжици кристална захар, 1 пакет ванилия от 3 грама, 1 пълна супена лъжица натурално пшеничено нишесте.

Още: почистени вишни от костилките около 200 грама

Най напред измийте вишните и отстранете дръжките и костилките. За отстраняване на костилките, ако ще ви е по лесно, ползвайте сламка или специален уред. Почистените вишни директно ги слагам в цедка, с малка купа от долу, за да се отцедят.

Включете си фурната на 180 градуса да загрее. В купа сипете 100 грама захар, 1 яйце, щипка сол и разбийте с миксер за около 2-3 минути, докато стане на пухкав крем.

Добавете кравето масло и разбийте до гладка смес, за кратко. На този етап, спрете работата с миксера. Добавете киселото мляко, сода бикарбонат, пресятото брашно, ванилия и разбъркайте със шпатула докато стане гладка смес, без бучки.

Консистенцията трябва да е по гъста от кексова смес. Във втората купа си смесете продуктите за глазурата- 200 грама кисело мляко, 3-4 супени лъжици захар / зависи колко сладко обичате/, ванилия и нишесте.

В тава покрита с хартия за печене изсипете сместа за основата /разбитата смес/, като изгладите с шпатула и издигнете борд. От горе наредете вишните, които са се изцедили от сока.

Предлагам ви и една рецепта за ШЕЙК ОТ ЯГОДИ от ТУК

Върху вишните изсипете втората смес и отново изгладете равномерно. Сложете да се пече в загрялата фурна. При мен беше готов за 30 минути. Когато крайчетата на пая леко покафенеят, е готов.

Оставете да се охлади. Сладкишът става мек и много приятен на вкус /за мен/. Опитайте и споделете! Благодаря, че отделихте време да посетихте моят малък, кулинарен свят :)

Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

















Няма коментари: