вторник, 7 юни 2022 г.

РОГЧЕТА






Вкусни, маслени РОГЧЕТА. Обичам да меся, но и да си хапвам тестени изделия. Представям ви, любимите ми РОГЧЕТА. Могат да се приготвят с олио, с мас или комбинирано.
Понеже имах домашна гъша мас и ползвах, вместо свинска мас. Получиха се много добре!
*Чаша с вместимост 100 мл.
Необходими продукти: 2 яйца с размер L, 1 пакет суха мая от 7 грама или 1/2 от кубче,  1 чаша разтопена гъша мас /да не е гореща/, 1/2 чаша олио, 150 мл. хладка вода, около 550-600 грама пресято брашно, 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица равна сол, около 150 грама сирене.

В купа сипете сухата мая, захар, водата и 5-6 супени лъжици от пресятото брашно, разбъркайте на каша и оставете за 5 минути да шупне /ако е кубче мая по дълго време/.

Добавете двата вида мазнина /гъша мас и олио/, едно яйце и белтък /жълтъка заделете за намазване/, сол и разбъркайте. Добавяйте брашното малко по малко, до като се получи меко маслено тесто.

Направете на топка, поставете в купа и покрийте с чиста кърпа. При мен тестото втаса за 45 минути! След втасването до умесете и разделете  на топки с еднаква големина. Разделих на 16 части, като се получават по малки рогчета.

Може да разделите и на осем. Всяка топка разточете /показано в снимка 2/ подобно на формата на елипса като едната страна е по широка и завърша на по тясна. В купа надробете сиренето. 

Поставете от плънката върху по широката част и навийте, като леко придърпвате тестото. Наредете в тава покрита с хартия за печене, на малко разтояние едно от друго.

Ползвах тавата на фурната. Оставете да втасат около 30- 40 минути. Включете фурната на 180 градуса да загрее. Към отделения жълтък добавете няколко капки олио, разбъркайте и намажете върху втасалите рогчета.

Вместо жълтък, може да ползвате и цяло яйце! Сложете в загрялата фурна да се пекат. При мен бяха готови за 40 минути! Гъшата мас, може да замените със свинска мас!

Предлагам ви и една рецепта за  КАТМИ СЪС ЦАРЕВИЧНО БРАШНО, от ТУК

Може, да ползвате само олио, но имайте в предвид че няма да е същият вкус! Топли, топли с чаша айран или  чай, вървят много добре! Благодаря, че посетихте моят, малък свят в кухнята :)
Останете си със здраве и следвайте мечтите си!
Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК











Няма коментари: