неделя, 5 юни 2022 г.

КАТМИ СЪС ЦАРЕВИЧНО БРАШНО




Тези катми стават много вкусни и меки. Ако не сте пробвали този вариант- опитайте! Ползвах два вида брашно, пшеничено и царевично /1:1/. За любителите на царевично брашно, ще кажа че много приятно се усеща вкусът му. Не ги препичайте! 

*Чаша с вместимост 200 мл. Зависи колко ще са ви пълни чашите със царевично и пшеничено брашно! Една препълнена чаша , може да е между 125- 130 грама. Една Не препълнена чаша е около 100 грама!

Необходими продукти: 2 чаши царевично брашно, 2 чаши пшеничено брашно, 3 грама суха мая, 1/2 чаена лъжица захар, 1/2 чаена лъжица сол, около 800- 900* мл топла вода /не гореща/, 2 пълни супени лъжици кисело мляко, 2 супени лъжици олио.

Пресейте си двата вида брашно директно в дълбока купа. Добавете и другите сухи съставки: суха мая, захар, сол и разбъркайте. Добавете киселото мляко, което трябва да се разбърка предварително с част от водата, за да няма бучки!

Следва олио, останалата вода, като не спирате да разбърквате. Сместа трябва да е гладка, без бучки, в консистенция на боза. Готовата смес покрийте с чиста кърпа и оставете за около 1 час да втаса.

Намажете тигана с малко олио и поставете на средна температура. Гребнете с черпак, във втасалата смес, сипете в нагорещения тиган и оформете катма. Когато катмата е готова, лесно се отлепя от тигана, обърнете другата страна.

Готовата катма изкарайте в чиния. Всяка катма, може да се намаже с краве масло, за да са по меки. Но така или иначе, като се наредят една върху друга, се задушават от топлината и пак са меки!

Предлагам ви и една рецепта за  ЦАРЕВИЧНИ КЕКСЧЕТА СЪС СИРЕНЕ  И МАСЛИНИ от ТУК

Според големината на катмата ще са и бройките! При мен- 15 броя големи катми. Ако имате сач, още по добре! Баба правеше на сач, но не го намирам /ползвах тиган с незалепващо покритие/!Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК























Няма коментари: