вторник, 5 юли 2022 г.

САЛАТКА ОТ ТИКВИЧКИ И ЛЕЩА

 







Макар, че се води за салатка, може да се консумира и като основно ястие. Интересната комбинация от тиквички и леща, може да допадне на вкус на някои, а на някои- не! Дето се казва: "Вкус, другар няма!"

Но нищо не пречи да опитате. Изобилие от тиквички и да се чудиш какво да ги правиш.

Необходими продукти: 2-3 броя средно големи тиквички* около 900 грама, 1 чаша от 100 мл. зелена леща, 2-3 скилидки чесън,  около 200- 250 грама гъсто кисело мляко / отцедено/, свеж копър*, олио*, червен пипер*, сол*

Тиквичките ги измийте, отстранете дръжките и настържете на едро ренде. Изстискайте водата от тях, до колкото е възможно и ги сипете в нагорещен тиган на средна температура.

Ще пуснат още вода. Бъркайте докато водата се изпари на пълно.. На този етап добавете 2-3 супени лъжици олио и ги запържете около 2-3 минути. Дръпнете от котлона и оставете да изстинат.

Почистете лещата, сипете в малка тенджера или касерола, налейте обилно количество вода и поставете на средна температура да се вари. Сварете лещата до пълна готовност / да не е преварена, нито полусурова/.

Прехвърлете лещата в гевгир /може и цедка/ оставете да се отцеди. Пюрираният чесън смесете със сол*, кисело мляко и разбъркайте, да не останат бучки. Изсипете лещата и тиквичките в тавичка.

Добавете почистения и накълцан копър, сместа от кисело мляко, разбъркайте. Опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол*. Върху котлона в касерола загрейте 5-6 супени лъжици олио, добавете 1 чаена лъжица червен пипер, разбъркайте и дръпнете от котлона.

Предлагам ви и една рецепта за КРЕМ- СУПА ОТ ТИКВИЧКИ, от ТУК

Полейте салатката със запръжката. Сложете в хладилник. Консумира се студено. Запръжката, може да се приготви и посредствено преди поднасяне. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)












Няма коментари: