понеделник, 4 юли 2022 г.

КУРАБИИ СЪС СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

 




Харесвам всякакви тестени изделия с пълнеж от ягоди. Видях курабийките на Сашето с пълнеж от ягоди и реших да ги опитам. Малко съм променила някои неща в рецептата и съм допълнила и други.

Този вид курабийки винаги ми се напукват, но този път не се получи този ефект. Споделям опита и въпроса на някои хора, които питат "Защо не се напукаха?". Този път ползвах брашно "...за баница", защото такова ми беше останало.

Не съм на 100 % сигурна, но мисля че е от брашното! Моля, продуктите да са на стайна температура и брашното предварително пресято!

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: 3 яйца, 1 чаша пълна кристална захар, 1 чаша кисело мляко /чаша с вместимост 200 мл./, 1/2 чаша олио, 1 чаена лъжица сода бикарбонат, 1 пакет ванилия от 3 грама, около 700 грама брашно*, сладко от ягоди /по избор/, кокосови стърготини  за овалване /по желание/.

В купа счупете яйцата едно по едно, добавете захарта и разбийте с телена бъркалка на пяна. Добавете олиото, киселото мляко, ванилията и отново разбъркайте. Брашното добавям на порции.

При първата порция на брашното, добавете и содата и започнете да разбърквате. Когато се получи много гъста смес започнете да месите на ръка, като добавяте малко по малко останалото брашно.

Трябва да се получи меко, нелепнещо тесто. Така, че при всеки количеството брашно, може да е различно! Включете си фурната на 180 градуса, да загрее. Късайте от тестото парчета малко по големи от орех /по малки от мандарина/.

Всяка топка тесто сплескайте между дланите си, поставете малко от сладкото, затворете внимателно, оформете на топка и поставете в тава покрита с хартия за печене, със затворената част на долу.

Слагам по една малка лъжица за кафе. Ако сложите много от плънката ще ви е трудно да затворите и оформите тестото и ще се разтече! По същия начин процедирайте и с останалите, като поставяте на разстояние едно от друго.

Сложете да се пекат в загрялата фурна. При мен се опекоха за 25 минути. Когато почервенеят и от двете страни са готови. Изкарайте готовите курабийки и сложете тавата върху дъска.

Сладкото е от бурканче 400 грама. Останалото сладко или мармалад се поставя в огнеупорен съд и върху котлона на средна температура. Целта е да се втечни. Когато се втечни дръпнете от котлона.

Вземете една курабийка, потопете в сладкото, така че да полепне на всякъде, и с помощта на вилица вземете, оваляйте в кокосовите стърготини и поставете курабийката отново в тавата.

Предлагам ви и една рецепта за ЕФЕКТЕН СЛАДКИШ С БИСКВИТИ от ТУК

Половината курабии ги оставих без оваляне. Оставете курабиите така да престоят 3-4 часа. Стават меки и вкусни. Сладко да ни е с кафе. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК

















Няма коментари: