петък, 21 юли 2023 г.

ОВЧИ КЮФТЕТА

 








Месото е от курбан. При нас, ей такива кюфтета приготвяше майка ми на всеки курбан /коч/ байрам, като бях дете. Не съм яла от тогава. Реших да смеля една малка част от месото и да пробвам.

*В рецептата съм писала точните пропорции, които аз ползвах /вие може да увеличите или намалите някои продукти по ваш вкус/. Приготвих ги така, както майка ми ги приготвяше!

Необходими продукти: 600 грама овче месо, 1 голяма глава зрял лук, 1 яйце, 3-4 филии от сух хляб, 1 супена лъжица гъсто кисело мляко, 1 непълна кафена лъжица сода бикарбонат, 2 чаени лъжици ронена чубрица, 1 кафена лъжица млян черен пипер, 1 чаена лъжица пълна с връх сол , олио за пържене*

Месото го почистих предварително от излишната лой, като оставих по месото малка част мазнина! Филиите сух хляб поставете в купа и налейте студена вода, колкото да ги покрие. Почистете зрелия лук, нарежете на четири и поставете във водата, при хляба.

По този начин лукът няма да ви люти на очите, когато режете.Нарежете месото на по малки парчета, поставете в чопър и смелете на кайма и прехвърлете в удобна тавичка, където ще ви е по лесно да смесите продуктите.

Лукът нарежете на ситно или може да минете и него през чопър, за по лесно. Изстискайте накиснатите филии хляб и сложете към каймата. Добавете 1 яйца, 1 супена лъжица кисело мляко, сода бикарбонат, ронена чубрица, млян черен пипер и сол*

Разбъркайте добре продуктите и започнете да "месите". Колкото по дълго се меси, по добре! Ако ви се струва много течно и не може да се събере на топка, може да добавите 1-2 лъжици брашно.

Късайте парчета, еднакви по големина, оформете на топки, а после леко сплескайте и наредете в тавичка. Ако лепне по ръцете, може леко да си потопите пръстите във водата, където сте киснали филиите хляб.

След като наредите всичките в тавичка, покрийте със стреч фолио и поставете в хладилник. Там трябва да престоят поне 1 час. Понеже пекох на сух тиган- зеленчуци, за това изпробвах първите четири кюфтета на сух тиган, на средна температура, които се получиха също много вкусни.

САЛАТА С МОРКОВИ И КИСЕЛО МЛЯКО, може да видите от ТУК

Останалите , може първо да се овалят в брашно /по желание/, може и без. Пържат се в добре загряло олио на средна температура, докато се зачервят и от двете страни /класически начин за пържени кюфтета/.

Мога да кажа , че много добре се получиха мамините кюфтета! Не пропуснах възможността да се обадя и похваля на майка♡ че приготвих от вкусните и кюфтета. Ако имате овче месо и не сте пробвали във вариант на кюфтета, непременно опитайте. 

Може да посетите кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК






 

















Няма коментари: