понеделник, 11 януари 2021 г.

САЛАТА С МОРКОВИ И КИСЕЛО МЛЯКО

 


Тази салата е типична за турската кухня. Салатка подходяща за всеки сезон, празник, делник или просто така да си хапнете с една ракийка. Количеството продукти могат да бъдат изцяло по ваш вкус и предпочитания, като може да намалите или увеличите!

Необходими продукти: 300 грама моркови, 3 супени лъжици зехтин или олио, 2-3 скилидки чесън, 250 грама гъсто кисело мляко, 1-2 супени лъжици майонеза, 2-3 стръка свеж копър,1 шепа орехи, сол*

Почистете и настържете морковите на едро ренде. Сложете върху котлона тиган с не залепващо покритие и оставете на средна температура добре да загрее. Орехите ги нарежете с остър нож на едро и пуснете в нагорещения тиган.

Разбъркайте ги с дървена лъжица докато леко се опекат от всички страни за няколко минути. След това ги прехвърлете в чиния и оставете на страна, да изстинат. Върнете тигана отново на котлона, като преди това избършете с кухненска хартия.

Налейте зехтина/ олиото/ и когато загрее, пуснете морковите и разбъркайте периодично за 3-4 минути. Морковите леко ще поомекнат. Дръпнете тигана от котлона и оставете да изстинат напълно.

Почистете, пасирайте и сложете в купа чесъна. Добавете сол /1 кафена лъжица/, кисело мляко, майонеза, на ситно накълцан копър и разбъркайте много добре, да не останат бучки.

Затворете с капак или стреч фолио и сложете в хладилник докато изстинат морковите. След това смесете добре морковите с млечния сос и върнете отново в хладилника. При поднасяне поръсете с печените орехи.

Ако много не ви се занимава да "въртите" морковите на тиган, може да приготвите и в суров вид! А може да опитате и двата варианта за да прецените кой по ви допада!

Предлагам ви и една рецепта за ПУЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ И МОРКОВИ от ТУК

Слагам и линк към новата ни кулинарна група КУХНЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИ https://www.facebook.com/groups/133002911766738

Който има интерес, обича да готви, търси нови рецепти или иска да предложи своите-да заповяда:)







 

Няма коментари: