понеделник, 31 юли 2023 г.

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА СУХ ТИГАН ИЛИ ГРИЛ

 






Може да се хапнат така или да се поднесат заедно с кюфтета, месо- както в моя случай. С добавяне на много малко продукти /подправки / ги приготвих и пак се получиха много вкусни.

Освен тиквички, моркови и лук, може да приготвите и с каквото друго разполагате- пипер /чушки/, патладжан, гъби и други. 

Необходими продукти: тиквички*, моркови*, зрял лук*, олио*, чесън*, сол*, оцет*

Зеленчуците се почистват и измиват. Може да се нарежат на кръгчета или по дължина с помощта на остър нож. Тиквичките ги режа с дебелина около 5-6 мм., морковът на 4-5, а лукът малко по на дебело- 7-8 мм.

Поставят се в подходящ съд и се поливат с олио. Върху котлона поставете тиган с незалепващо покритие и включете на висока степен. Когато сухият тиган загрее много добре, се слагат зеленчуците.

Пекат се от силна до умерена температура и от двете страни. Готовите зеленчуци се вземат с щипка и се поставят в дълбока купа или тенджера. Чесънът се почиства, нарязва на тънки колелца и добавя към зеленчуците.

Може да се сложи чесън толкова колкото пожелаете /ние обичаме с повече чесън/. Зеленчуците се посоляват* и се поливат с оцет*. По желание, може да се добави ситно накълцан магданоз или копър.

Рецепта за ОВЧИ КЮФТЕТА, може да видите от ТУК

Поставям в хладилник. Хапваме ги охладени в компанията на кюфтета. Последната снимка е втори дубъл- зеленчуци на скара + кюфтета :)

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

















Няма коментари: