четвъртък, 31 август 2023 г.

СУХИ ЛЮТИ ЧУШКИ НА ЛЮСПИ- приготвяне и съхранение

 






Дори и да не сме любители на лютото, щипка от лют пипер придава определено по добър вкус на ястия и супи. Лека пикантност няма да ни навреди.

Най- благоприятните месеци за сушене на плодове и зеленчуци са юли и август. Гледам да се възползвам максимално от тези месеци за да мога да ги суша по традиционния начин. 

Необходими продукти: люти чушки*, конец, игла

Измийте чушките, леко ги подсушете и с помощта на игла ги нанижете на дълъг конец. Конецът е на два ката и след като се нанижат всички чушки, конецът се върже здраво от двата края. Ако имате много чушки, може да ги нанижете на отделни два, три конеца.

Закачете на проветриво, невлажно място и оставете така до пълното им сушене. В градски условия, аз си ги закачам на терасата. Сушенето може да трае от 5-7 дена. Когато прегънете чушката на две и се чупи, троши- значи е готова.

Ако няма да ги приготвяте на люспи, може да ги оставите така, на проветриво място. Преди ползване само да минете през течаща вода, за да падне прахта и да добавите към ястие за пикантност и вкус /например към боб /.

От течността сухите чушки се "освежават". Една част от чушките ги оставих цели, а на другата част премахнах дръжките, счупих на две и минах през чопър, който е много подходящ, защото смила на едро.

Люспите ги съхранявам в чист, сух стъклен буркан с винтова капачка. Вместо да купувам /ЧИЛИ/ приготвянето вкъщи на сухи чушки е лесно.

Предлагам ви и една рецепта за АДЖИКА, от ТУК

*За по сигурно, по време на приготвяне, може да ползвате ръкавици! Зимата предимно добавям към боб чорба, пилешка супа- за да се усети пиперливостта в гърлото...

Спомням си като бях малка, зимата баба поднасяше в тас /купа/ зелев сок отгоре поръсен с люспи от лют пипер. 

Кулинарната ми страница във Фейсбук, може да посетите от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
















Няма коментари: