четвъртък, 18 август 2022 г.

МАРИНОВАНА СКУМРИЯ

 










Видях скумрия на промоционална  цена, веднага купих и реших да я мариновам. Който иска, може и варена риба да я нарече... но става вкусна. Рецептата е за директна консумация, която бях си записала от моята кума. 

Това, което аз промених в рецептата е като намалих олиото от 1 чаша на половин и не добавих зърна бахар /вие ако искате , може да добавите/

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти: около 1 килограм риба скумрия, 1 чаша качествен оцет /винен или ябълков/, 2 чаши вода, 1/2 чаша олио, 1 равна супена лъжица сол, няколко зърна черен пипер*, 1 дафинов лист.

Макар, че рибата беше почистена, допълнително си я почистих. От вътрешната страна на рибата има една черна ципа, която трябва да се почисти! Нарежете рибата на шайби с дебелина около 2 см., измийте и поставете в гевгир.

В тенджера не много голяма сипете продуктите- сол, 4-5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, оцет, вода, олио и поставете върху котлона на средна температура. Разбъркайте да се разтопи солта.

Когато маринатата заври, наредете парчетата риба едно до друго. Оставете така да поври около 3 минути. Ако маринатата не покрива рибата, може внимателно да я обърнете със щипка по 1 минута и от двете страни.

При мен нямаше нужда да обръщам, но понеже тенджерата е малка,  мариновах рибата на две партиди. Маринованата риба изкарайте внимателно в чиния и оставете да изстине.

Предлагам ви и една рецепта за СКУМРИЯ В ДОМАТЕН СОС НА ФУРНА, която може да видите от ТУК

 Може веднага да се консумира, като допълнение , може да се нареже пресен или зрял лук. Останалото наредете в буркан, залейте със изстиналата  марината, завъртете с капак и приберете в хладилник.

Ето, едно чудесно мезе или просто с хляб да си го хапнеш. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК





















Няма коментари:

Публикуване на коментар