✔ Скумрия 4 броя малки *
✔ Домати и доматен сок от консерва 400 грама
✔ Щипка захар
✔ Щипка захар
✔ Чесън 3 скилидки
✔ Олио *
✔ Черен пипер млян *
✔ Черен пипер на зърна *
✔ Дафинов лист 1 брой
✔ Сол *
✔ Магданоз *
✔ Вода около 200 мл.
Както знаете скумрията се предлага по принцип замразена. Прясната риба е друго нещо, но замразената си има един плюс- чисти се по лесно. Така както си е замразена оставих само за около 10 минути, леко да се отпусне и я почистих.
Да не забравите като я чистите да отстраните от вътрешната страна има нещо, като черни ципи. Ако не почистите черната ципа, рибата ще горчи! След като я почистите добре я нарежете на равни по големина парчета, измийте ги добре и подсушете.
Поръсете парчетата риба със сол * и черен пипер, сложете в подходящ съд, който загънете със стреч фолио и сложете в хладилник за 30-40 минути. Предварително си включете фурната на 220 градуса да загрее.
Наредете парчетата риба в тавичка, полейте ги с олио /около 2-3 супени лъжици/ налейте 100 мл вода и сложете да се пече в загрялата фурна. Докато рибата се пече си пригответе соса.
В купа сложете доматения сок и нарязаните домати, щипка захар, олио /на вкус/, почистените и нарязани скилидки чесън, 100 мл вода и пасирайте. Нарежете на ситно пресен магданоз и прибавете към соса.
Залейте рибата със соса, пуснете 3-4 зърна черен пипер, 1 дафинов лист и върнете във фурната да се доопече и сгъсти соса /около 20 -25 минути/ Ако сосът ви се вижда прекалено рядък може да размиете 1 чаена лъжица брашно, да разбъркате със соса. Накрая да не забравите да махнете дафиновия лист, иначе ще ви горчи!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за СИРОПИРАНИ КУРАБИЙКИ
Няма коментари:
Публикуване на коментар