сряда, 24 август 2022 г.

СОЛЕНКИ С "ЛАБНЕ ПЕЙНИР" И ЧУБРИЦА











По магазините не винаги случвам на вкусни и пресни соленки, а и цените са много горещи. Имах отворена кутия с LABNE PEYNIR /ЛАБНЕ ПЕЙНИР/ и реших да пробвам. Лабне пейнир е с консистенция на крем /нищо че наименованието е ПЕЙНИР= СИРЕНЕ/, който е предимно за мазане на филийки, но могат да се приготвят солени и сладки лакомства.

То е като цедено кисело мляко, а на вкус ми наподобява на крема сирене. Така, че ако искате да приготвите тези соленки, а не разполагате с ЛАБНЕ ПЕЙНИР, може да го замените с цедено кисело мляко или крема сирене.

Необходими продукти: 150 грама "ЛАБНЕ ПЕЙНИР", 1 яйце с размер М +1 жълтък за намазване, 70 грама краве масло на стайна температура, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 1 чаена лъжица непълна оцет, 1 чаена лъжица ронена чубрица, около 350 грама брашно, 1 кафена лъжица сол.

В купа сложете продуктите по реда, описан горе- 150 грама "Лабне пейнир", краве масло на стайна температура, 1 яйце и разбъркайте с телена бъркалка, докато стане на кашичка.

Добавете сода, оцет, чубрица, сол и брашно. Брашното си го пресейте предварително и го добавете малко, по малко, а НЕ на веднъж! При всеки количеството брашно, може да е различно!

Омесете не лепнещо тесто и оформете на топка. Включете си фурната на 190 градуса, да загрее. Леко набрашнете плота и разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 4-5 мм. Изрежете с помощта на нож за пица с ширина на един пръст.

Всяка отрязана лента усучете, като от двата края завъртите  срещуположно. Наредете ги в тава покрита с хартия за печене. Разбийте жълтъка с няколко капки олио и намажете "спиралите".

Предлагам ви и една рецепта за ПИЦА, от ТУК

Поставете в загрялата фурна да се пекат. Печенето, може да трае между 15- 20 минути. Не ги препичайте! Наблюдавайте ги! Не съм писала дължината на соленките, защото зависи колко дълги искате да бъдат- 3 см., 5 см, 7см., 10 см. 15 см....

С "Лабне пейнир" и чубрица, станаха турско- български соленки :) Ще има соленки за кефето♡

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК

Или да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК




















Няма коментари:

Публикуване на коментар