петък, 14 октомври 2022 г.

СОДЕНА ПИТКА

 







Бях споделила с вас "МЕКИЦИ- ИННА", които се приготвят от готова суха смес за питка, а сега споделям и питката.

На самата опаковка пише начинът на приготвяне и се получава чудесна, обикновена содена питка. Тъкмо и за начинаещи, които тепърва правят първи стъпки към кулинарията.

Също и така съм споделяла и содената питка на моята баба. Много лесно се приготвя!

Необходими продукти: 1 кутия суха смес за ~питка~ от 500 грама, 1 кофичка кисело мляко от 400 грама на стайна температура, 1 яйце с размер М на стайна температура, 4 супени лъжици олио, около 300 грама пресято брашно "София мел"

Пресейте си предварително брашното. В купа сипете киселото мляко, сухата смес, 4 супени лъжици олио, белтъка от яйцето /заделете жълтъка за намазване/ и разбъркайте с лъжица докато се получи гъсто лепкаво тесто.

На този етап започнете да добавяте от брашното малко по малко, защото при всеки количеството може да е различно. Омесете, меко, нелепнещо тесто. Оформете на топка, поставете в купа и покрийте с чиста кърпа.

Оставете за 15- 20 минути да си почине. Включете фурната на 180 градуса да загрее. Доумесете тестото за кратко. Ако лепне, по време на месене поръсете с много малко брашно.

Поставете топката тесто по средата на добре намаслена тава, и разстелете като притискате с пръсти. Ако се притеснявате, че тестото може да залепне, може да покриете тавата с хартия за печене, за по сигурно.

Към жълтъка добавете няколко капки олио, разбийте с вилица и намажете върху тестото. Сложете да се пече в загрялата фурна. Питката е готова, когато почервенее и от двете страни, около 25- 30 минути.

Може да пробвате с дървен шиш за по сигурно. Готовата питка изкарайте от фурната, намажете от горе с малко краве масло, напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа.

Рецептата за МЕКИЦИ- ИННА, може да видите от ТУК

За да не се омазни кърпата първо покривам с хартия и от горе с кърпа. В рецептата за тестото, може да ползвате 1 цяло яйце, плюс белтък, а олиото да замените с разтопено краве масло, но да не е горещо, или пък равни количества олио и краве масло.

Тавата, която ползвах е с диаметър 22 сантиметра. Тази питка, най- обичам да си я хапвам- топла, топла със сирене, краве масло и шарена сол. Благодаря, че отделихте време да посетите моята кухня!

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION ,от ТУК

Вкусотия в чиния, от ТУК











Няма коментари:

Публикуване на коментар