петък, 23 септември 2022 г.

МЕКИЦИ- ИННА

 






Това е тайната на вкусните мекици на братовчедка ми, и за това ги кръстих на нейно име.

До сега съм приготвяла най различни мекици- бабини, със сода, с мая, от саламура и други. Този вариант, наскоро чух от майка и като отидох на село- ги пробвах. Майка, ги е видяла от една моя братовчедка /племенница на майка ми/. 

Мекиците се приготвят от готова суха смес за питка "Етър", но стават много вкусни. Ако решите да ги пробвате, може да попитате първо в близкия до вас магазин, дали предлагат.

Предлага се в кутийка от 500 грама. Благодаря на милата ми братовчедка, от сърце♡ Имам една кутийка от сухата смес и другият път ще приготвя питката. Киселото мляко и яйцето, да са на стайна температура!

Необходими продукти: 1 кутия суха смес за питка "Етър", 1 кофичка кисело мляко от 400 грама, 1 яйце, 3 супени лъжици олио, около 300- 400 грама брашно "София мел" екстра, олио за пържене*

Пресейте си брашното предварително в удобен съд /тава/ или директно върху масата, където ще месите. Сухата смес за питка изсипете в дълбока купа или тава. Добавете киселото мляко, 1 яйце, 3 супени лъжици олио и разбъркайте с помощта на лъжица.

Сместа става гъста и лепкава. Започнете да добавяте брашното малко по малко и омесете на ръка. Трябва да се получи меко, но нелепнещо тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно!

Оформете на топка, покрийте с найлонов плик, чиста кърпа и оставете да си почине. Време за втасване, между 40- 50 минути, зависи колко е топло помещението. След като тестото удвои обема си, доумесете, като поръсвате с малко брашно /ако има нужда/ и оформете на желаната от вас форма.

Може да разточите и да нарежете на ромбоиди с нож или чаша или да разделите тестото на еднакви малки топки и да разтягате с пръсти. В дълбок съд налейте олио като за маслена баня /около два, три пръста/ и поставете върху котлона на средна температура.

Предлагам ви и една рецепта за СОЛЕНИ КУРАБИИ С ПЛЪНКА ОТ ОРЕХИ, от ТУК

За пържене, предимно ползвам дълбока тенджера! В добре загрялото олио пуснете 2-3 броя от оформеното тесто. Пържете до златисто и от двете страни. Изкарайте с щипка върху чиния. Хапват се, докато са още топли, със сиренце, със сладко, компот или диня...

Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК

Вкусотия в чиния, от ТУК











Няма коментари: