петък, 10 юни 2022 г.

СОЛЕНИ КУРАБИИ С ПЛЪНКА ОТ ОРЕХИ

 




Рецептата съм си я записала от преди около 20 години. За тестото се ползва краве масло, което съм заменила с гъша мас! Тестото се получава много меко, като пластелин и е лесно за работа.

Гъшата мас е домашно приготвена, от майка ми и освен за мазане на препечени филийки е подходящо за тестени изделия. Тъкмо и орехите да оползотворя, че имам още много, а няма да изтраят дълго!

*Чаша с вместимост 100 мл.

Необходими продукти за тестото: около 50 грама гъша мас /или краве масло/ на стайна температура, 1 яйце размер М,, 1 чаша кисело мляко /около 100- 110 грама/, около 250 грама пресято брашно, щипка захар, 1 кафена лъжица сол. 

За плънката: 1 малко яйце, около 60 грама твърдо сирене, около 50- 60 грама смлени орехи. 

В купа сложете продуктите- мас /краве масло/, 1 яйца, кисело мляко, захар, сол и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете пресятото брашно, малко по малко, докато се получи меко не лепнещо тесто.

До умесете, увийте тестото със стреч фолио и поставете в хладилник за няколко минути /докато си приготвите плънката/. В малка купа надробете сиренето, чукнете 1 яйце и разбъркайте с вилица.

Към тази смес добавете смлени орехи и отново разбъркайте. Плънката не трябва да е течна! Ако има нужда, поръсете с още малко смлени орехи! Трябва да се получи суха смес, която да може да се събира на топка.

Включете фурната на 180 градуса, да загрее. Изкарайте тестото от хладилника и разточете между два листа фолио /или хартия за печене/ с около 3-4 мм. дебелина.

Вземете от плънката и оформете на малка топка с големина колкото лешник и поставете върху тестото на разстояние едно от друго. С помощта на фолиото прегънете тестото, така че да покрие плънката и оформете с малка чаша или формичка.

Притиснете добре краищата на тестото, за да не се отвори и наредете в тава покрита с хартия за печене. Поставете в загрялата фурна и печете докато леко се зачервят и от двете страни.

При мен бяха готови за 30 минути! Курабийките ми бяха малки и излязоха 26 броя. Според големината- бройките. След пълно изстиване, може да се приберат в стъклен буркан с капак.

Предлагам ви и една рецепта за РОГЧЕТА от ТУК

Чудесно се съчетават с чаша кафе или чай. Благодаря, че отделихте време да посетите моят малък, кулинарен свят :) Останете си със здраве и следвайте мечтите си!

При интерес, може да се присъедините към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК











Няма коментари: