Комбинацията от млечна баница и тиква се получи страхотна и за това реших да споделя с тези, които не са я опитвали. Малко се отклоних от оригиналната рецепта и добавих и нещо от мен.
Когато, ползвате кори за такъв вид баница /сладка/, ви препоръчвам да купите фини кори за сладкиш /баклава/, тогава вкусът е много по- добър!
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава 400 грама, около 1 килограм почистена тиква, 150 грама кристална захар, 1 равна чаена лъжица канела, пшеничен грис*, олио*
За заливката: 1 литър прясно мляко, 150 грама кристална захар, 4 яйца, 1 пакет ванилия 3 грама.
За поръсване: пудра захар, 1 пакет ванилия 3 грама
Това, което аз добавих от мен, към рецептата е ПШЕНИЧЕН ГРИС! Посоченото количеството захар, може да намалите или увеличите по ваш вкус! В малка тенджера сипете 150* грама захар, налейте прясното мляко и поставете върху котлона на средна температура.
Целта е само да се затопли млякото, колкото да се разтопи захарта! Разбъркайте докато се разтопи захарта, добавете 1 пакет ванилия и дръпнете на страна, да изстине.
Почистената тиква, настържете на едро ренде, в удобен за вас съд. Поръсете с 150* грама кристална захар, 1 чаена лъжица канела и разбъркайте добре. Включете си фурната на 180 градуса, с горен и долен реотан.
Ползвах тава с диаметър около 30 см. Аз направих следното: отворих корите и ги нарязах с остър нож по формата на кръглата тава за наложена баница. Намажете тавата с олио, вземете една кора и я поставете в тавата, намажете кората с олио, от горе втора кора, поръсете с по 1 равна супена лъжица грис, поръсете с плънка от тиква равномерно.
От горе отново една кора и ако има дупки , може да запълните с "изрезките" от корите, отново напръскайте с олио, пак кора, поръсвате с грис, плънка. Така редувате, като най- отгоре трябва да има кора, намазана с олио и пак кора.
С помощта на остър нож нарежете на квадрати или ромбоиди, като гледате да срежете до край всяко парче. Загрейте 2-3 супени лъжици олио /може и краве масло/ и напръскайте баницата от горе, и добре да се разлее по изрязаните части.
В купа, разбийте яйцата и към тях добавете хладкото подсладено мляко и разбъркайте. Залейте корите с млечно- яйчената смес и поставете във фурната да се пече. Всяка фурна пече различно!
Предлагам ви и една рецепта за БУХТИ ОТ ТИКВА, която може да видите от ТУК
Може да печете в средното ниво на скарата, и ако е много силна фурната, да намалите на 160- 170 градуса. Печете до златисто и от двете страни /при мен, за 50 минути/. Готовата МЛЕЧНА БАНИЦА С ТИКВА, изкарайте от фурната и оставете на пълно да изстине.
Може да я поръсите със смес от пудра захар и ванилия, преди поднасяне или печени орехи. С едно кафе, едно парче. Сложих в кутийка няколко парчета, за да занеса на майка, която много обича тиквеник, и да я изненадам с тази сладка баница с тиква♡
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSON, от ТУК
Преди броени дни правих подобна баница с тиква, но не се сетих за грис. Идеята ми хареса и ще изпробвам и този вариант. В заливката смесих и прясно и кисело мляко, защото корите ми бяха по-дебелички. Не зависимо от различията от баницата с тиква нищо не остана.
ОтговорИзтриване