Най- сочната и вкусна пастърма която съм яла. Стана, като локум. Понеже имахме, много голяма пуйка, реших да се възползвам и да приготвя пастърма.
Ползвах частта от гърдите, заедно с кожата. Ако, все още не сте опитвали- горещо препоръчвам. Количества не съм отбелязала, защото може да приготвите колкото искате!
Необходими продукти: пуешки гърди с кожа*, морска сол*, вода*, подправки по избор /аз ползвах само- червен пипер и чубрица/, червено вино*
Още: игла, здрав конец /канап/
В тава сипете морска сол, колкото да се покрие дъното, отгоре наредете парчетата пуешко месо с малко разстояние едно от друго и отгоре също поръсете с морска сол.
Солта трябва да покрие добре месото, от всички страни. Сложете тавата в хладилник и оставете да престои 24 часа. След, като посоченото време изтече, вземете тавата от хладилника.
Ще видите, че е изляза "вода" , кръвта от месото. Почистете месото от солта, измийте под течаща вода, за да падне излишната сол. Наредете месото в тавата, от която предварително сте изхвърлили солта и измили.
Върху месото налейте студена чешмяна вода, така че водата да покрива добре месото и отново приберете в хладилник. Тук, искам да отбележа че когато измих месото, не беше много твърдо, както например: свинското месо!
Не знам каква е причината, но знам, че въпреки това се получи много хубава пастърма. Оставете месото да престои във водата още 24 до 36 часа, като може един път да смените водата /аз не сменям водата/.
След това, изцедете водата и поставете пуешкото месо в гевгир, да се отцеди. В удобен за вас съд, където ще оваляте месото, сипете подправките /червен пипер, чубрица/ и ги смесете добре.
Налейте малко от червеното вино при подправките и разбъркайте с лъжица. Сместа трябва да стане влажна, но не и течна! Ако месото, не се изцедило добре, може леко да подсушите с кухненска хартия.
Всяко парче оваляйте от всички страни в направената смес и поставете в чиния или върху стреч фолио. Предварително си пригответе игла с конец /канап/.
Предлагам ви, една рецепта за ПУЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ И МОРКОВИ, от ТУК
Прекарайте иглата през единия край на месото и завържете двата края на конеца, здраво. Закачете ги на проветриво, не влажно място. Моите бяха готови за 5 дена. Бях получила съвет от един дядо, който попитах: " Как да ги съхраня?"
Изрязват се парчета от плат /ползвах тензух/, поставя се едно парче пастърма, и се овива добре и се поставя в хладилник в отделението за плодове и зеленчуци. Това вече е последното парче, което имах честта да снимам и да ви покажа.
Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар