Имах нишесте, на което наближаваше срока на годност и трябваше да влезе в употреба. Обичам, да си хапвам кремчета, но исках да е нещо по различно.
Рецептата не е много различна от обикновените, бабини курабийки. Може, да ползвате каквото царевично нишесте имате- ванилия, шоколад, ягода... Аз ползвах- лимон.
Необходими продукти: 2 яйца, 250 грама захар, 80 грама заквасена сметана /3 препълнени супени лъжици/, 170 грама гъсто кисело мляко, 1 пакет от 10 грама амонячна сода, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 1 пакет от 60 грама царевично нишесте, 100 мл. олио, 1 пакет от 3 грама ванилия, около 600- 700 грама пресято брашно. Още: кристална захар*, пудра захар*
Може да се ползва само кисело мляко. Заквасена сметана и кисело мляко са общо 1 пълна чаша от 200 мл., а захарта 1 пълна чаша от 250 мл. В купа сипете заквасената сметана, киселото мляко, двата вида сода, и разбъркайте с лъжица.
Сместа ще шупне. В отделна купичка счупете яйцата, добавете захарта, и разбийте с телена бъркалка за около 1-2 минути и ги изсипете при млечната смес. Изсипете съдържанието на пакет нишесте, 1 пакет ванилия, олио и малко брашно, и започнете да разбърквате с лъжица.
Добавяйте брашно малко, по малко, до като почне сместа да се отделя от съда, и на този етап омесете на ръка. Тестото трябва да е меко, не лепнещо! На мен ми отиде 650 грама брашно, при вас може да е малко по вече или по- малко!
Включете фурната на 170 градуса да загрее. Късайте парче от тестото, голямо колкото голям орех, оформете на топка и разтъркайте между дланите си леко да се удължи /този път ги оформих яйцевидни/.
Подредете оформените теста в тава покрита с хартия за печене, с разстояние едно от друго. Ползвах тавата на фурната. Сложете да се пекат в загрялата фурна, докато леко се зачервят и от двете страни.
При мен се опекоха много по бързо от обикновените курабийки, може би защото ги направих с по малък размер. Първите бяха готови за 20 минути, а следващите за 15 минути.
Предлагам ви една стара рецепта за СОЛЕНКИ- ПУКАНКИ, от ТУК
Вие ги наблюдавайте, защото всяка фурна пече различно, и не ги препичайте. Една част от тях направих "чисти", а други ги овалях в кристална захар, третите в пудра захар, преди печене.
Готовите курабийки, изкарайте от фурната и оставете да изстинат. След пълно изстиване се прибират в метална кутия или в найлонов плик, за да са по меки. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Какво ли бихте направили ако имате пакетче бакпулвер?
ОтговорИзтриванеМоже, да го ползвате вместо амонячната сода, но не знам до колко ще бухнат.
ОтговорИзтриване