Поне веднъж в седмицата си хапваме любимите СПАГЕТИ СЪС СИРЕНЕ. Едни от любимите класики, които освен за закуска, по някога приготвям за обяд или вечеря.
Колкото и любимо да ни е, не ги обичаме разкашкани /преварени/ и да се усеща нишестето. Всяка домакиня си има начин на приготвяне, дори на най- простата храна като спагети /макарони/.
За това реших да споделя с вас, моят начин на приготвяне, който знам от моя мъж♡ Не ползвам скъпи марки /предимно на:"Кръстев" или "Златен клас"/ и въпреки това, приготвени по този начин се получават чудесни.
Необходими продукти: около 200 грама спагети или макарони /по ваш избор/, олио*, червен пипер млян, вода*, сол*, сирене*
В дълбока тенджера сипете малко сол, налейте вода почти до горе, капнете малко олио и поставете на котлона на висока степен. Това, което знам от опит е че спагетите /макароните/ "обичат" да се варят в обилно количество вода.
Когато водата заври пуснете спагетите /макароните/ и разбъркайте. Аз не ги начупвам , но ако искате може да си ги начупите предварително. Разбърквам ги с голяма лъжица, която по време на варене стои в тенджерата.
Капак не слагам! Спазвайте указанието на опаковката за времето за варене! Варя ги около 8-10 минути, като периодично разбърквам за да не залепнат. Спагетите първо стават прозрачни, а след това бели.
През цялото време ги варя на висока степен 3 от 3, но ако ви е много силен котлона може малко да намалите. След като станат бели, дръпнете тенджерата от котлона. Може, преди това да опитате, дали са готови. В мивката поставям голям гевгир и изсипвам спагетите.
Пускам струя студена вода и разбърквам внимателно с лъжица, да се измие възможно най- добре нишестето. Оставям ги в гевгир малко да се отцедят от водата. В малка касерола наливам олио, колкото да се покрие дъното / около 50- 60 мл/ и поставям на средна температура.
Предлагам ви и една рецепта за САЛАТА С КУС- КУС, от ТУК
Когато олиото загрее, но не и да пуши, сипвам около 1 чаена лъжица равна червен пипер, разбърквам няколко секунди, като гледам да не загори и дърпам от котлона. Отцедилите се спагети /макарони/ връщам обратно в тенджерата, която предварително съм измила добре и ги поливам със запръжката.
Разбърквам, добре да поемат от запръжката. Сипваме си по една порция и поръсвам със задоволяващо количество сирене. Ако сте приготвили голямо количество и остане в тенджерата, покрийте с капак за да не изсъхнат! Рецепта за начинаещи!
Една от кулинарните ни групи: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Страхотни са
ОтговорИзтриване