Ако имате стар хляб, а нямате вкъщи нищо за ядене, може да спретнете тази "баница" от хляб. Повечето може да я знаят, но след като приготвих, реших да ви я припомня.
Тази баница я знам от преди доста години, но от доста време на сам, не бях я приготвяла. Когато след работа времето ме притиска, няма нищо за ядене, гладът е голям, се сетих за тази "баница".
Количеството продукти, може да се удвоят и според количеството хляб* Продуктите са ориентировъчни /зависи колко са големи и самите филии/*
Необходими продукти: филии хляб около 10- 12 броя, 3-4 яйца, 400- 500 грама гъсто кисело мляко, 60- 80 мл. олио / може да се ползва и краве масло/, 1 непълна чаена лъжица сода бикарбонат, около 300 грама твърдо сирене, около 150 грама кашкавал, щедра щипка сол
Начин на приготвяне. Разбъркайте киселото мляко със содата много добре и оставете да шупне. Включете фурната на 180 градуса, да загрее. В тава намазана с олио или покрита с хартия за печене наредете плътно филиите хляб и ако има дупки ги запълнете с малки залъции.
В купа счупете яйцата, поръсете с малко сол и разбийте с телена бъркалка. Добавете шупналото кисело мляко, олио или разтопено масло и разбъркайте до еднородна смес. С помощта на голяма лъжица вземете от сместа полейте равномерно така че да покрие всичките филии хляб, поръсете обилно с надробено сирене, от горе още един ред от плътно наредени филии, останалата смес, тук таме нарязан кашкавал и по желание малки кубчета масло.
От сух хляб си приготвям и ДОМАШНА ГАЛЕТА, която може да видите от ТУК
Поставете в загрялата фурна да се пече докато се зачерви, около 25- 30 минути /според фурната. Ползвах малка тава с диаметър 22 см, но може да се приготви и в по- голяма тава, на един ред наредени филии.
Поднасям с чаша айран или домашен нектар.Може да експериментирате, като ползвате и други продукти- подправки според вкусът ви, колбас, червен пипер /чушка/ и други. Останете си със здраве и благодаря за отделеното време!
Кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар