неделя, 12 май 2024 г.

ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО






 Днес, закуската ни беше ГОФРЕТИ С КИСЕЛО МЛЯКО. Гофрети в солен вариант. Моля, тези които ще приготвят гофрети за първи път да прочетат инструкциите на гофретника си!

Много често попадам на постове, че гофретите им не се получават и за това реших да публикувам моите и да насърча хората, които са се отказали да ги приготвят и много обичат ГОФРЕТИ!

Необходими продукти: 3 броя яйца размер М, 300 грама гъсто кисело мляко, 1 кафена лъжица захар, 1 кафена лъжица сол, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио, 160 грама обикновено пшенично брашно.

Яйцата и киселото мляко да са на стайна температура! В купа счупете яйцата, добавете захарта, солта и разбийте с телена бъркалка на пяна. Прибавете киселото мляко, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 5 супени лъжици олио и разбъркайте да шупне.

Следва пресятото брашно и се разбърква до гладка, еднородна смес. Сместа ми е в консистенция боза. Намажете формичките на гофретника /горната и долната част/ с олио, затворете и оставете да загрее. С помощта на черпак поставям във формата, когато угасне зелената лампичка /по инструкции от книжката/.

Черпакът ми не е препълнен! Притискам леко и оставям да се пече. Пека на МАХ за около 5 минути. Времето за печене зависи на каква степен сте поставили селектора и колко препечено предпочитате да бъде.

"Твърде бързото отваряне ще доведе до недоброто изпичане на гофретите и ще попречи да ги отстраните лесно"   Поднасям със сирене, пушено месо, маслини, краставички иии сос от чили и домашно сладко от ягоди.

Люто не обичаме, но комбинацията от люто- сладко+ солено, много ни допадна /чили сос със сладко от ягоди и сирене/ За преглъщане- портокалов сок. Ако решите да ги приготвите и ви харесат, да знаете че ще последват още вариации с ГОФРЕТИ!

След работа с уреда изключвам от контакта и оставям отворен гофретника. След пълното изстиване минавам с влажна /топла вода/ гъба за чиниии и капка препарат за съдове. Втори път минавам само с влажна гъба и избърсвам с чиста, суха кърпа или кухненска хартия.

Предлагам ви и една рецепта за КАТМИ, която може да видите от ТУК

При правилното ползване на уреда, почти няма да има остатъци от тесто /при мен нямаше/ и ще ви е по лесно да го почистите! Ако има полепнали остатъци, може първо да минете с четка или да капнете малко олио, да оставите за 5 минути и след това да избършете с кухненска хартия

Благодаря ви за отделеното време и интерес. Бъдете здрави, добри и следвайте мечтите си :)













Няма коментари:

Публикуване на коментар