петък, 28 септември 2018 г.

"Милинки"




"МИЛИНКИ'😋
Продукти за тестото:
Прясно мляко 200 мл/аз нямах и замених с кисело мляко/
вода 200 мл
мая 1/2 кубче/или 1 пакет суха мая 7 гр/
сол 1чаена лъжица
захар 1 чаена лъжица
олио 2 супени лъжици
яйце 1 брой

брашно между 600-700 грама
За хрупкавата коричка:
краве масло 30 грама
галета 1 супена лъжица
брашно 1 супена лъжица/непълна/
червен пипер 1/2 чаена лъжица
+ краве масло /разтопено/30 грама за намазване
сирене 150 грама
Първо разтваряме маята в малко хладка вода със захарта и малко брашно. Добавяме останалите продукти за тестото/прясно мляко, яйце, олио, сол, вода. Омесваме меко тесто. Оставяме топката тесто да втаса, докато удвои обема си/загънато с чиста кърпа/
От вече втасалото тесто оформяме топчета.които топваме в разтопеното масло и подреждаме в намаслена тава. Оставяме да втаса още веднъж. Загряваме маслото/за хрупкавата коричка/
Към него прибавяме брашното, което запържваме за много кратко.
Добавяме и червеният пипер.разбъркваме. От тази смес мажем топчетата, поръсваме с галета и натрошено сирене. Печем в предварително загряла фурна на 180 градуса до суха клечка. Пекат се на по долно ниво на решетката!
Внимание!!! Като се изкара от фурната кората е твърда, като камък! Загънете с чиста кърпа! До половин час омеква, като памук😉👍






Няма коментари:

Публикуване на коментар