Не е трудно , да се приготвят в домашни условия .
Може да ги ползвате за сандвичи за из път, за пикник ...
Имах голямо желание да ги приготвя и запретнах ръкави.
Необходими продукти за тестото/питките /
✔ Хладка вода 150 мл
✔ Прясно мляко 50-60 мл.
✔ Суха мая 1 чаена лъжица непълна
✔ Захар 1 чаена лъжица
✔ Яйце 1 брой
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Брашно 2,5 -3 /зависи от брашното/ чаши с вместимост 250 мл.
✔ Сол 1 чаена лъжица /непълна/
Още : Яйце 1 брой + 1 супена лъжица вода - за намазване на питките , сусам за поръсване , хартия за печене
Пресейте брашното и сипете половината в широка купа или тава и направете кладенче .
По средата на кладенчето сипете сухата мая и захарта .
В каничка смесете прясното мляко и хладката вода и налейте върху маята и захарта , като бъркате с лъжица .
По малко придърпвайте от брашното , да се образува кашичка .
Ако ползвате суха мая , не е нужно да чакате да шупне !
Счупете едното яйце в купичка , разбийте с вилица и добавете при кашичката .
Налейте олиото. Солта поръсете върху брашното. Започнете първо да разбърквате с лъжица .
Сместа , като почне да се сгъстява , добавете по малко от останалото брашно и започнете да месите на ръка . Трябва да е меко , не лепнещо тесто .
Съберете на топка , загънете със стреч фолио и чиста кърпа и оставете да втаса , докато удвои обема си /времето за втасване зависи от температурата на помещението /
При мен беше готово за 35 минути.
Втасалото тесто леко натиснете с пръсти - да изкарате въздуха .
Леко доумесете и прехвърлете в леко набрашнен плот .
Оформете тестото на руло и нарежете на 10 равни части .
Всяка част оформете на топка /голяма колкото мандарина / еднакви по големина .
Наредете топките теста в голяма тава покрита с хартия за печене , на разстояние едно от друго /ще бухнат още/
Всяка топка леко притиснете с пръсти, така че леко да се сплескат .
Загънете отново с кърпа и оставете за 20 минути да втасат .
Включете си фурната на 180 градуса да загрее .
След като 20 минути изтекат -в шола счупете яйцето , добавете водата и разбийте с вилица .
С помощта на четка намажете топките теста . Поръсете със сусам и сложете във фурната на средното ниво на скарата .
Времето за печене зависи и от фурната .
Моите бяха готови за 30 минути / много не ги допичайте отгоре /
Готовите питки сложете върху скара - до пълното им изстиване .
Предлагам ви и едни много лесни ПИТКИ НА СВЕКЪРВАТА от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар