неделя, 22 март 2020 г.

ДОМАШНИ ПИТКИ НА СВЕКЪРВАТА

МЕКИ И ВКУСНИ ПИТКИ

Този път вместо хляб реших да приготвя питки. Свекърва ми ги приготвя по този начин. Приготвят се бързо и лесно и са подходящи  за раздаване.
Необходими продукти :
✔ Яйце 1 брой / жълтъкът се заделя за намазване /
✔ Суха мая 1 ч.л. 
✔ Хладка вода 1 чаша /от 250мл / един пръст по малко *
✔ Захар 1 ч.л. 
✔ Олио 1 с.л.
✔ Краве масло  1 с.л. пълна /разтопено/
✔ Брашно 2,5 чаши /чаша с вместимост 250 мл.
✔ Сол 1 ч.л. равна
Пресейте си брашното. Заделете белтъка от жълтъка в отделни шолички. Разтопете предварително кравето масло. В купа сипете половината брашно, направете кладенче, добавете маята, захарта, хладката вода и започнете леко да бъркате с лъжица.
Ако ползвате кубче мая трябва да оставите да шупне! Добавете разтопеното краве масло / да не е горещо /, олио, белтък и сол. Започнете да месите, като прибавяте от останалото брашно малко по малко /защото количеството брашно при всеки може да е различно /
Трябва да се получи меко, еластично, леко лепнещо тесто. Съберете на топка, загънете първо с найлонов плик /или стреч фолио/ и увийте с чиста кърпа. Оставете да втаса докато удвои обема си /при мен беше за 45 минути/
След втасването, с лек натиск изкарайте въздуха от тестото, леко оформете. Ако нямате кантар, като мен за да се получат сравнително еднакви по големина топки направете следното: разделете тестото по средата / да станат две топки /, двете топки разделете също на две и четирите също по две.
Получават се 8 топки, които наредете в тавичка намазана с олио /тавата ми е 20 на 20/. Покрийте питките отново със стреч фолио и кърпа и оставете за 20 минути. След, като мине посоченото време, разбийте с вилица  жълтъка с 1 чаена лъжица вода или олио и с помощта на четка намажете топките тесто.
Сложете  тавата в студена фурна на най долното ниво на скарата и включих на 180 градуса. Печете до суха клечка / при мен бяха готови за 50 минути. Времето за печене зависи и от фурната.Станаха меки и вкусни. Може да приготвите двойна доза.
Предлагам ви едно ястие където да си топкате питките " ПИЛЕШКИ СЪРЦА С БАМЯ ", която може да видите от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК
Може да споделите публикациите ми долу от иконките ↓↓↓





ПО РЕЦЕПТА НА СВЕКЪРВАТА