вторник, 24 март 2020 г.

ПИЛЕШКИ РУЛАДИНИ С ГАРНИТУРА ОТ КАРТОФИ






Това приготвих за скъпите ни гости, които дойдоха за рожденият ден на моят съпруг. Поради една или друга причина не можах да публикувам рецептата и за това го правя сега. Понякога така се готви за гости- основно и гарнитура 2 в 1 ; )
Продуктите са за 6 порции * 
Може да намалите или увеличите количествата *
Необходими продукти :
✔ Пилешки пържоли с кожа 6 броя
✔ Картофи около 1.200 кг
Плънка :
✔  Пресни гъби печурки около 250 грама
✔  Червена чушка 1 брой голяма
✔  Зелен лук 3 стръка
✔  Пресен чесън 3 стръка
✔  Олио 2-3 с.л.
✔  Черен пипер *
✔  Сол *
Още: Прясно мляко *,  универсална суха подправка / микс от зеленчуци / 2 с.л., олио , червен пипер 1 ч.л. ,сок от 1 портокал, галета *
Почистете пилешките пържоли, ако има перушина, измийте и подсушете. Ако искате, може да сложите в стреч фолио и да ги начукате, но аз не го направих. Посолете ги леко, сложете ги в удобен съд и ги залейте с прясно мляко, колкото да ги покрие.
Покрийте съда със стреч фолио или капак и сложете в хладилник за поне 1 час. През това време пригответе плънката. Вече може би знаете, че гъбите не ги мия, защото поемат много вода. Или ги бърша с влажна чиста кърпа /може и кухненска хартия / или директно ги беля.
Върху котлона в тиган на средна температура загрейте олиото, нарежете гъбите на дребно и ги пуснете в тигана. Разбъркайте един, два пъти. Почистете и другите зеленчуци /червена чушка, пресен лук и чесън/, измийте ги и ги нарежете - червената чушка на ленти, лук и чесън на колелца.
Добавете ги към гъбите и леко посолете * Разбъркайте около минута, поръсете с черен пипер, вземете от котлона и оставете леко да се охладят. Пригответе си голяма тава или ако ви е удобно ползвайте тавичката на фурната. Обелете, измийте, нарежете картофите на полумесеци и разпределете в тавата.
Вземете пилешките пържоли и една по една ги напълнете с плънка. Върху дъска се слага пилешката пържола с кожата на долу и се слага по 1-1,5 супена лъжица от плънката / както е показано на снимката / и се завиват на руло. За да е по лесно, първо разделих плънката на 6 равни части.
Тук има два варианта: или ги бодвате с дървен шиш /или клечка за зъби/ да не се отворят по време на печене или внимателно ги нареждате върху картофите  със сгънатата част на долу.
Поръсете картофите с червен пипер и олио. Измийте, нарежете портокала на две и директно изстискайте върху картофите и пилешките руладини. В купа сложете от сухата зеленчукова подправка / може и зеленчукова + пилешка 1:1 / налейте около 1 литър топла вода  разбъркайте и внимателно налейте върху картофите.
В сухите подправки има съдържание на сол, така че не е нужно да се слага.Поръсете руладините с галета, за по хрупкава коричка.Загънете тавата с алуминиево фолио и сложете в предварително загряла фурна на 200 градуса да се пече.
Пекох ги около 70 минути с фолио. След това махнах фолиото и пекох още около 15 минути /до златиста коричка/ Времето за печене зависи и от вашата фурна! Станаха " мозък " 






1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Чудесни руладини Биги ,
правила съм подобни, стават много вкусни.А и красиви - подходящи за изискани гости.Гарнитурата не им отстъпва, чудесно и много елегантно предложение.
Поздравления за чудесните снимки и вдъхновение !