петък, 28 февруари 2020 г.

ГРАХ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО МЕСО-- БЪРЗО ЯСТИЕ

ЯСТИЕ , КОЕТО ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ


Напоследък гледам да  приготвя неща, които са останали в хладилника/ но не са с минала годност / за да няма разхищение! Разбира се, че е и от значение и да могат добре да се съчетават продуктите ,за да се получи вкусно ястие.
Имах отворена консерва от грах /от която бях ползвала само 2-3 лъжици/, малко останала консерва домати и малко от пушеното пилешко бутче. Понеже продуктите си бяха готови за консумация ,само оставаше да ги смеся и да се получи БЪРЗО и ВКУСНО ястие.
Учудващото беше, че в това ястие "звездата "беше пушеното пилешко месо ,което много добре овкуси и направи простоватото ястие толкова ВКУСНО! Ако не сте опитвали с пушено пилешко месо, горещо ви препоръчвам за да разберете за какво говоря.
Рецептата  също е идеална за домакини с динамично ежедневие /че коя домакиня няма такова ежедневия/.
Необходими продукти:
✔ Грах около 250 грама
✔ Малка глава зрял лук 1 брой
✔ Малък морков 1 брой
✔ Голяма скилидка чесън
✔ Картоф /средно голям/ 1 брой
✔ Пушено пилешко месо от бутче около 170-200 грама
✔ Домати на кубчета с доматен сок от консерва 4-5 с.л.
✔ Олио 3-4 с.л.
✔ Червен пипер 1 ч.л. непълна
✔ Черен пипер 1 к.л.
✔ Сол 1 ч.л. непълна
✔ Гореща вода около 400 мл.
* Може да се удвои дозата !
Ползвах малка тенджера, защото количеството на продуктите е малко / горе долу за 3 порции/. В тенджера загрейте олиото на средна температура. Почистете зеленчуците , измийте и нарежете -лукът на дребно, морковът на малки кубчета, а чесънът на колелца и ги пуснете в загрялото олио леко да се позапържат и омекна.
Разбъркайте. Измийте, обелете, нарежете картофа на средно големи кубчета и прибавете при другите зеленчуци. Добавете  сол ,червен пипер ,разбъркайте  докато червеният пипер се запържи добре, но не и да изгори и налейте около 200 мл гореща вода /забелязала съм, че по време на готвене, като се добави гореща вода, а не студена в ястието-то става по вкусно/. Намалете на слаба температура и оставете да покъкри. През това време обезкостете бутчето и добавете в тенджерата /това пушено месо много добре овкусява ястието/. Когато се уверите, че зеленчуците са полуомекнали тогава прибавете грахът и доматите от консерва.
Грахът добавям накрая, защото иначе ще се разкашка! Когато купувате грах се уверете ,че е добре сварен /по скоро млечен/, а не твърд и с кълнове. Разбъркайте и като почне да къкри налейте останалата гореща вода.
Когато в определено ястие има картофи, не бързам да добавям домати. Прабаба ми казваше " Чакай да поомекнат картофите и тогава добави доматите, защото домата "стяга " картофите и омекват по бавно ".
Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете сол. Накрая овкусете с черен пипер и изключете котлона да покъкри още 1-2 минути. Ястието е готово. Уверявам ви, че с пушено пилешко месо е много по вкусно, ако не вярвате - ПРОБВАЙТЕ.
Препоръчвам ви да погледнете и тази рецепта за : БОРАНИЯ ОТ ЧУШКИ от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК







ГРАХ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО МЕСО


1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Чудесно ястие с грах се е получило Биги.Не обичаме много грах в ястие, но от време на време го добавям.Чудесно ястие се получава и е много вкусно.
Поздрави !