четвъртък, 26 март 2020 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА


Тази торта беше за рожденият ден на мъжа ми ♡ Още не съм се усъвършенствала в сладкарството, но я приготвих с много любов и желание! Аматьорска шоколадова торта .
Необходими продукти:
✔ Яйца 5 броя
✔ Захар 1 водна чаша /два пръста под ръба/
✔ Топла вода 100 мл
✔  Прясно мляко 100 мл.
✔  Олио 100 мл.
✔  Бакпулвер 1 пакет
✔  Какао 3 с.л.
✔  Брашно 2,5 чаши /от 250мл/
За напояване на блатовете :
✔ " Нескуик " 1 пакет 13,5 гр.
✔ Топло мляко 200 мл. 
За крема :
* Приготвя се по указание на опаковката
✔ Пудинг ванилия 1 пакет на Доктор Йоткер " 40 гр.
✔ Прясно мляко 500 мл.
✔ Захар 4-5  с.л.
✔  Краве масло 70 грама /студено/
За ганаша :
✔ Натурален шоколад 180 грама
✔ Течна сладкарска сметана 200 мл.
* Украса по желание: плодове , листа от мента , готови шоколадови бонбони...
Тавата ми е с диаметър 26 см.* 
Продуктите трябва да са на стайна температура. Счупете яйцата в купа и започнете да разбивате с миксер, като постепенно добавяте захарта. Разбиването трае около 6-7 минути докато сместа удвои обема си.
Добавете течните продукти: топла вода, прясно мляко,  олио и разбийте за кратко. Следват сухите съставки, които пресях директно върху течните- брашно, бакпулвер и какао.
Моят съвет е  да добавите половината от брашното, защото при всеки количеството може да е различно. След, като добавите сухите съставки бъркайте с шпатула докато стане еднородна смес и да прецените, още колко брашно да добавите.
Изсипете сместа в тава, която предварително сте покрили с пергаментова хартия. Или да разделите сместа на две равни части и да печете
по отделно.
Печете на предварително загряла фурна на 180 градуса до суха клечка. При мен беше готов за 45 минути. Извадете опечения блат от фурната и оставете да изстине напълно. Заемете се да приготвяте обикновения крем.
В шола сипете нишестето ванилия, 5 супени лъжици захар и 4-5 супени лъжици прясно мляко.
Разбъркайте докато стане на кашичка, да няма бучки. Останалото мляко сипете в  касерола  и сложете на котлона на средна температура. Когато млякото заври свалете от котлона и добавете "кашичката " при постоянно бъркане.
Върнете касеролата отново на котлона и продължете да бъркате енергично докато се сгъсти сместа /около 1-2 минути/. Свалете от котлона и оставете около 10 минути на страни. Вече изстиналия блат освободете от ринга и с помощта на остър нож нарежете внимателно на две равни части.
Ако сте пекли по отделно два блата, не е нужно да режете. Сложете първи блат в тавичката или в чиния и поставете ринга. Към крема прибавете кравето масло и разбийте с миксер до гладка смес. В шоличка сипете прахчето "Нескуик", налейте топло прясно мляко и разбъркайте докато се разтопи.
С помощта на четка, напоете първият блат със сиропа, намажете с крем,сложете втория блат, сиропирайте и сложете в хладилник за поне 2 часа. След, като се стегне, пригответе ганаш. В касерола сипете течната сметана и сложете на котлона на средна температура, колкото да се стопли, а не да ври!
Дръпнете топлата сметана от котлона и прибавете начупения шоколад и бъркайте, докато шоколадът се разтопи и стане гладка и еднородна смес. След 5 минути облейте тортата, като гледате изцяло да покрие тортата, но не изглаждайте с шпатула, а леко накланяйте на посоки.
Отново върнете тортата в хладилника за поне 3-4 часа, а най добре за една нощ. Украсете по ваш вкус! Аз украсих с горски плодове, листа от свежа мента и шоколадови бонбони.
Предлагам да погледнете и тази рецепта за ШОКОЛАДОВИ БЛОКЧЕТА





ОТ 16.03. 2020 

Няма коментари: