сряда, 18 март 2020 г.

КОЗУНАК С ПЛЪНКА В КЕКСОВА ФОРМА






Обичаме козунак, но с плънка и то не каква да е , ами с много шоколад .Течният шоколад е малко скъпичък ,  щях да купя , но точно на време попаднах на рецепта която ми спести това. Благодаря на Ралица Николаева , че се съгласи да ползвам плънката по нейната рецепта за " Козуначено руло за Великден ", който може да видите от ТУК
Необходими продукти :
✔ Яйца 2 броя по големи или 3 броя S
✔ Прясно мляко /топло/ 130 мл.
✔ Захар 150 грама
✔ Олио 120 мл.
✔ Суха мая 1 ч.л. пълна
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Щипка сол
✔ Настъргана кора от 1 лимон или от 1/2 лимон и 1/2 портокал
✔ Брашно 5 чаши с вместимост 150 мл.
За плънката :
✔ Захар 5 с.л.
✔ Какао 3 с.л.
Още : захар 3 с.л. +1,5 с.л. вода за поръсване , кайсиеви ядки 5-6 броя
Продуктите трябва да са на стайна температура! Който е приготвял козунак знае, че помещението трябва да е топло /а и дори тези, които не са приготвяли, може да знаят/.
Пресейте си предварително брашното и сипете половината в купа. Направете кладенче и сложете сухата мая. Прясното мляко го затоплете предварително, като сложите вътре захарта и бъркате докато се разтопи .
След, като се разтопи захарта вземете от котлона и оставете леко да се охлади /да е топло , но не и горещо /. От хладкото мляко сипете около 50-60 мл. върху маята , като бъркате с лъжица и вземате по малко от брашното.
Трябва да стане на кашичка. Оставете за 1-2 минути докато се образуват мехурчета /да шупне/. Ако ползвате кубче мая, сложете около 20 грама. Счупете яйцата в шоличка , като заделите единият жълтък за намазване.
След това добавете щипка сол, яйцата , половината олио/другата половина се добавя при месене /, ванилия , лимонови и портокалови корички и започнете да месите ,, като вземате по малко от брашното.
Количеството брашно при всеки може да е различно ! Като се събере на топка и получи меко и еластично тесто , добавяйте малко по малко от олиото. Месите , като натискате тестото  с длани към плота и разтягате.
Когато почнат да се образуват конци и мехурчета , съберете тестото на топка, загънете с найлонов плик и отгоре с чиста кърпа . Оставете докато удвои обема си. Времето за втасване зависи и колко е топло помещението.
При мен за 1 час и 20 минути беше готово. Прехвърлете тестото върху плота , леко намаслете и започнете да разстилате с ръце / както е показано на снимката /.





В шоличка си сложете продуктите за плънката / захар 5с.л.+ какао 3 с.л/ , разбъркайте и разпределете  върху тестото. Навийте тестото на руло , нарежете с дебелина около 2 см. и наредете в намаслена кексова форма, като леко се застъпват /както е показано на снимката/.
Загънете кексовата форма и оставете да втаса. Вторият път при мен втаса около 1 час. Към заделения жълтък добавете 1 с.л. вода , разбийте с вилица  и намажете върху "охлювчетата ". Поръсете с " мократа захар " , набодете на места с кайсиевите ядки и сложете във студена фурна.
Включете фурната на 150 градуса. Аз сложих в най ниското ниво на скарата за около 20 минути. След  двайстата минута проверете, ако се е опекъл отгоре, загънете с фолио за да не загори. В целият апартамент се разнесе аромат на козунак. Увеличете на 180 градуса и печете още около 20-25 минути 
След, като е готов изкарайте от фурната и сложете върху дъска за 15-20 минути. След това внимателно може да изкарате от формата. Ние обичаме да си хапваме козунак с кисело мляко .Рали, плънката ти е разкошна :) Получи се така , както исках .Хареса ми!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за " ВЕЛИКДЕНСКИ ЧИЙЗКЕЙК / БЕЗ ПЕЧЕНЕ / от ТУК








Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour


2 коментара:

Таня Кирязова каза...

Разкошен козунак,поздравления,Биги!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря ,Танче !За първи път пробвах в такава форма и пълнеж ! Много съм доволна от резултата :)