Картофи, картофи... Тази година имаме изобилие от картофи. Рецептата ми е от моята кума. Лично на мен, много ми допадат подправките с които приготвих картофите, но всеки си има свой вкус и предпочитания.
Необходими продукти:
✔ Картофи около 1 килограм
✔ Олио*
✔ Червен пипер 1 чаена лъжица
✔ Чубрица- ронена 1 чаена лъжица
✔ Къри 1 чаена лъжица
✔ Шарена сол*
✔ Чесън на прах 1 чаена лъжица
✔ Галета 40 грама
✔ Сол 1/2 чаена лъжица
Още: вода*, хартия за печене
В тенджера сипете малко сол/около 1 чаена лъжица/, налейте вода малко над средното ниво на тенджерата и сложете върху котлона на висока степен. Измийте много добре картофите, под течаща чешма, обелете ги и ги нарежете по дължина и еднакви по дебелина резени/като ябълка/ Не трябва да са ни то много тънки, нито прекалено дебели!
Нарязаните картофи пуснете във врящата вода. Ако тенджерата ви е малка или количеството картофи са много, пускайте ги етапно, по малко! Всяка партида варете/бланширайте/ по 4-5 минути. След, като това време изтече, вземете с решетъчна лъжица и сложете в гевгир да се отцедят. Ако е нужно, леко ги подсушете с кухненска хартия!
Включете предварително фурната на 180-190 градуса, да загрее. В купа смесете сухите съставки: червен пипер, чубрица, къри, шарена сол/на вкус/, чесън на прах, галета и сол. Солта я добавяйте според количеството картофи или подправки, които също съдържат сол! Сега ще кажете: "Баба ти, все с къри е подправяла картофите"
На мен много ми допада тази подправка и на картофите си пасва много добре! Сложете картофите в купа или плитък съд и ги полейте с малко олио/около 30-40 мл./ Леко ги разбъркайте. След това ги оваляйте в микса от подправки и подредете една до друга в тава покрита с хартия за печене.
Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С КАРТОФИ И СИРЕНЕ от ТУК
Печете ги до златисто. При мен бяха готови за 45 минути!Всеки да прецени според фурната си/моята не е много силна/ Пробвайте с вилица. Може да ги поднесете с любим сос или като гарнитура... Може да добавите подправки по ваш вкус!
Ще се прави, съблазнителна е рецептата. Благодаря.
ОтговорИзтриване