Тази БАНИЦА С КАЙМА не съм я приготвяла от доста време. Всеки си има свой начин, вкус и предпочитания. Най вкусната е с истинска КАЙМА. Ако нямате домашна, в най близката месарница, могат да ви смелят на място. Вижте, как я приготвям...
Необходими продукти: 1 пакет /400 грама/ кори за баница, 500 грама кайма / по избор/, 3-4 супени лъжици олио, 1 глава зрял лук или 1 връзка пресен, 2-3 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 80- 100 мл. вода, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица черен пипер, 1 чаена лъжица ронена чубрица, 1/2 чаена лъжица къри, сол* За намазване: олио*, 1 яйце За поръсване: 100-150 грама кашкавал.
Първо приготвям плънката. В тиган налейте 3-4 супени лъжици олио и сложете върху котлона на средна температура. Почистете, измийте и нарежете зеленчуците- лук, чесън, червена, зелена чушка.
Вместо зрял или пресен лук, може да ползвате праз лук /ако обичате/. Когато олиото загрее сипете зеленчуците и разбъркайте. Ако ползвате зрял лук , му е нужно малко по дълго време за да поомекне.
Аз ползвах зелен лук, за това позапържих около 1 минута. Добавете каймата и продължете да бъркате докато си промени цвета и стане на трохи. Ред е на подправките- сол*, червен, черен пипер, къри, чубрица.
Каймата ми беше безсолна и добавих 1 чаена лъжица сол / добавете по ваш вкус/. Вместо къри, може да ползвате кимион! Разбъркайте около една минута, да се овкуси каймата и зеленчуците и след това налейте водата.
Оставете да покъкри около 5 минути, като бъркате периодично. Отстранете от котлона и оставете за 10- 15 минути, леко да се охлади. Включете си фурната на 170- 180 градуса, да загрее.
Вземете две кори, сложете малко от плънката от към тясната страна на кората, полейте малко от "бульона", навийте на руло и поставете в тава покрита с хартия за печене.
Предварително си разделям плънката на еднакви части / в случая на 6/. Процедирайте по същия начин и с останалите кори докато свършат. С помощта на остър нож нарежете шестте рула точно по средата, така че да се получат 12 броя.
Намажете ги с олио и сложете да се пекат. Наблюдавайте ги! Когато започнат да почервеняват извадете от фурната. В малка шола счупете едно яйце, разбийте с телена бъркалка за кратко и намажете баничките.
Предлагам ви и една рецепта за КАРНЪЯРЪК от ТУК
Поръсете с настърган кашкавал и отново върнете във фурната. Печете до златиста коричка. При мен, за общо 40 минути. Времето за печене зависи и от вашата фурна!
Ако желаете, може да ги нарежете на по малки парчета. Поднесете с чаша черно, ароматно кафе или айран.
Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока:)
Няма коментари:
Публикуване на коментар