Един от любимите ми нектари, който може да се приготвя целогодишно- във всеки сезон. Сдобих се с домашни моркови и реших, че сега е моментът. Може да се приготви за директна консумация или да се консервира за по дълъг етап от време. Също така знаете, че са много полезни. Богати са на витамини, бета- каротин, забавят стареенето на клетките, благоприятно влияят, върху зрението /научно е доказано/ и много други.
Необходими продукти: 500 грама почистени и нарязани моркови, 200 грама захар, 2,5 литра вода, 1 лимон, 5 грама лимонена киселина, шишета с винтови капачки*
Почистените и нарязани на тънки колелца моркови поставете в тенджера, залейте с 2,5 литра вода, поставете върху котлона и включете на висока степен. След завиране намалете на средна температура.
Варете до пълното им омекване, като периодично разбърквате и отпенвате образувалата се пяна /ако има такава/. На този етап добавете захарта и бъркайте докато се разтопи.
Варете още около 10 минути и отдръпнете тенджерата от котлона. Пасирайте до гладкост и върнете отново на котлона. Ако прецените, че е прекалено гъсто, може да добавите още малко вода.
След като заврти добавете сока от лимон и лимонената киселина. Варят се още 5 минути и се изключва котлона. Предварително си мия шишетата и оставям добре да изсъхнат!
Поставете шишетата в близост до котлона и още докато е горещ нектара се пълнят с помощта на фуния, завинтва се капачката и се поставят легнали върху чиста кърпа и се загъват.
Предлагам ви и една рецепта за САЛАТА С МОРКОВИ И КИСЕЛО МЛЯКО от ТУК
Оставете до пълното изстиване. След това приберете в шкаф или мазе. Аз поставих едно шише в хладилник, защото нямах търпение да опитам изстуден НЕКТАР ОТ МОРКОВИ.
Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)
Не съм правила, сигурна съм,че е станал вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздрави !