понеделник, 9 август 2021 г.

ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ

 




Тюрлю или така наречено- ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ. Тюрлю, което означава - видове... Различни видове зеленчуци. Ползвах зеленчуци, които са ми останали- да ги оползотворя и да хапнем едно от любимите ни постни ястия. Вие, може да добавите още някой друг зеленчук- например: зелен боб /който обича/. Количеството зеленчуци може да намалите или увеличите по ваш вкус.

Необходими продукти: 2 броя средно големи патладжана, 1 брой тиквичка, 2 броя средно големи домати, 2 броя зелен пипер, 3 броя червен пипер/ чушки/, 2-3 броя средно големи картофа, 5-6 скилидки чесън, 1 брой средно голям зрял лук, 5-6 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица захар, 1 кафяна лъжица черен пипер млян, вода*, сол*, свеж магданоз- по желание 

Аз добавих и 1 чаена лъжица от любимата ми подправка- КЪРИ, макар да не е характерно за ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ! Малко отклонение, но по мой вкус :)

Измийте патладжаните, нарежете на по големи кубчета и поставете в голяма купа. Поръсете със сол, налейте вода колко да ги покрие и оставете за 20- 30 минути да пуснат горчивия си сок.

Патладжаните НЕ ги беля, но вие ако искате ги обелете. През това време си пригответе другите зеленчуци предварително изчистени и измити. В тенджера налейте олиото и сложете на средна температура върху котлона.

Нарежете лука на ситно и сипете в загрялото олио и разбъркайте около 2-3 минути леко да се позапържи. Добавете пипера нарязан на ленти, чесън на плочки и продължете да бъркате още 1- 2 минути.

Поръсете с 1 чаена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжица къри* / ако обичате и разбъркайте докато си пуснат цвета. Внимавайте да не загори! Следват доматите, които предварително сте настъргали/ доматен сок/, 1 кафена лъжица захар и оставете за кратко да покъкри.

Обелете , нарежете картофите на средно големи кубчета и ги прибавете към другите зеленчуци за 2-3 минути. Последно се прибавят отцедените патладжани, тиквичка нарязана на едри кубчета, сол* / 1/2 супена лъжица/ и топла вода колкото да ги покрие.

Разбъркайте и поставете открехнат капак. Когато ястието започне да ври, намалете котлона. Ястието трябва да къкри на бавен огън до пълна готовност! Опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол.

Предлагам ви и една рецепта за КРЕМ -СУПА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ/ ПИПЕРКИ/ от ТУК

Когато зеленчуците омекнат напълно, добавете черен пипер, разбъркайте и изключете котлона. По желание поръсете със свеж магданоз. Постно, но вкусно! Може да се консумира топло и студено!

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :)

















Няма коментари:

Публикуване на коментар