петък, 24 юли 2020 г.

КРЕМ-СУПА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ /ПИПЕРКИ/


















  






Предлагам ви още една интересна крем- супа от печени чушки /пиперки/. Супа подходяща за всеки сезон. Най бързата и семпла супа, която съм приготвяла някога. Аз купих сурови чушки и ги пекох, но вие може да ползвате от буркан. В тази супа могат да се сложат и други продукти ...Например печен домат или брашното, може да се замени с картоф. Предпочетох да е по " изчистена " и  да има вкус наистина на опушени, вкусни чушки.
Необходими продукти:
✔ Печени червени чушки/пиперки /  около 500 грама
✔ Брашно 1,5 супени лъжици
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Скилидки чесън 2-3 броя
✔ Топла вода 1 литър
✔ Течна готварска сметана 22 % 100 мл.
✔ Сол *
Още : кашкавал за поръсване
Краве масло 1 супена лъжица, крутони, пресен магданоз /по желание/

Както споменах по горе- купих сурови червени чушки. Опекох си ги  върху котлона и още горещи ги сложих в найлонов плик, за да се обелят по лесно. Може да ползвате печен пипер от буркан.

След, като изстинаха обелих , отстраних дръжките, семките, нарязах и сложих в чиния. Ако искате може да ги сложите в гевгир леко да се отцедят. Предварително си почистете и нарежете чесъна на колелца /плочки/.

В малка тенджера  или касерола сипете брашното и сложете върху котлона на средна температура. Котлона  ми е на 3 степени. Пекох брашното на 2 , като от време на време намалях на 1.5 и пак увеличавах на 2.

Разбъркайте постоянно с дървена лъжица. Внимавайте да не загори! Когато брашното си промени цвета /порозовее/ и вече няма остра миризма, добавете олиото, чесъна и чушките. Тук , може да добавите и печен домат, като го обелите и нарежете на кубчета.

Продължете да бъркате на ниска температура около 1-2 минути. Налейте топлата вода , като не спирате да бъркате. Усилете котлона на средна температура. Оставете супата да покъкри 2-3 минути. След това дръпнете от котлона и пасирайте.

Предлагам ви и една рецепта за КРЕМ-СУПА ОТ ТИКВИЧКИ

Върнете отново на котлона на ниска степен. Добавете сол / аз сложих 1 чаена лъжица- пълна /
течна сметана и разбъркайте. Сметаната я слагам в шола, добавям няколко лъжици от супата, разбърквам и сипвам в тенджерата.

Оставете да покъкри 2-3 минути. Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още малко сол по ваш вкус. Изключете котлона. Добавете краве масло /не е задължително / и на вкус бял пипер.
Аз добавих само краве масло. Супата може да я хапнете топла или студена. Преди поднасяне, може да поръсите с настърган кашкавал и пресен магданоз. И да поднесете с крутони или просто така да си я хапнете :)






1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги ,
страхотни са новите ти предложения.Тази семпла супа с пиперки е чудесна, а чийзкейка с диня е една голяма изненада за лятото.
Весело и прохладно лято !