понеделник, 24 януари 2022 г.

ЗАЕШКА СУПА




След, заек със зеленчуци в гювеч и заешка каша , сега е време за заешка супа. За тези, които не ядат заешко, сигурно ги отегчих, но за любителите ще препоръчам да опитат, ако все още не са.

Бях заделила малко количество, точно за супа.

Необходими продукти: заешко месо*, 1 брой зрял лук, 1 брой средно голям морков, 1 брой зелена чушка /пипер/, 1 брой червена чушка /пипер/, 1 брой средно голям картоф, 5 скилидки чесън, 3-4 супени лъжици олио, , 15- 20 грама фиде, сол*

За застройка: 1 яйца / може само жълтък/, няколко капки 4-5 прясно изцеден лимонов сок, черен пипер млян*

Измийте и сложете заешкото месо в по дълбока тенджера, поръсете с 1 не пълна супена лъжица сол и налейте вода която да е над месото /при мен около 2. 200 литра/.

Поставете тенджерата върху котлона и включете на висока степен. Когато водата заври, намалете на средна температура. Оставете с открехнат капак. От време на време отстранете образувалата се пяна.

Варих месото до пълна готовност, при мен за около 40 минути! До като се вари си пригответе заготовката. Почистете, измийте и нарежете лука на ситно, моркова и 2 скилидки чесън на дребни кубчета, картофа на малко по едри кубчета, чушките на ленти.

Готовото месо вземете с решетъчна лъжица и прехвърлете в чиния. Прецедете бульона. В тенджера / по малка/ поставям директно цедка и наливам бульона.

Върнете тенджерата с прецедения бульон върху котлона. Налейте олио, сипете зеленчуците и оставете да ври на средна температура. Накъсайте месото /обезкостете/ и добавете при зеленчуците.

Месото излезе малко, около 150 грама. за малка тенджера / за 3-4 купички/. Така, че ако сте голямо семейство и обичате заешко, може да увеличите количеството на продуктите.

Когато зеленчуците омекнат добавете фиде, разбъркайте и оставете да набъбне- свари / времето зависи от вида, дебелината на фидето/. Опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол.

В купичка чукнете 1 яйце, добавете щипка сол, черен пипер млян* около 1 кафена лъжица, изстискайте няколко капки лимонов сок и разбийте добре с вилица. Ако се притеснявате, че супата ви може да се пресече, може да отделите белтъка в малка шола, да покриете със стреч фолио и да приберете в хладилник за някоя друга вкусотийка.

С черпак гребнете от бульона и сипете в яйчената смес, като я разбъркате да  достигне същата температура и да не се пресече. Добавете още малко от бульона - 2-3 черпака. После излейте яйчената смес с бульона обратно в тенджерата и отново разбъркайте.

Останалия чесън пресовайте и също прибавете към супата, разбъркайте и изключете котлона. По желание, може да поднесете с прясно накълцан магданоз или люто /чили- сухи накълцани чушки/.

Когато имам корени от магданоз ги добавям в супи /но сега нямах/ , накълцани на ситно, заедно с другите зеленчуци. Сега си сипвам и добър ми апетит! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК










Няма коментари:

Публикуване на коментар