вторник, 4 януари 2022 г.

ЗАЕК СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЮВЕЧ







За любителите на заешко- ЗАЕК В ГЮВЕЧ/Е. Голяма дилема беше, какво да бъде месното ястие. В магазина който работя един клиент беше споменал, че има домашни зайци и продава...

Веднага беше решено- заешко ще е. Предварително е почистен и накиснат във вода. За приготвянето му ползвах червено вино, защото нямах бяло! Но вие може да ползвате, това което предпочитате...

Необходими продукти: около 1.800 кг. заек+ дреболии*, около 1 килограм картофи, 2-3 броя средно големи моркови, 5-6 броя малки глави зрял лук, 6-7 скилидки чесън, 60 грама студено краве масло, 80 мл червено* вино, 150 мл. вода, 1 супена лъжица непълна червен пипер, 1/2 чаена лъжица черен пипер млян, 1-2 броя дафинов лист, олио*, сол*.

Нарежете на парчета /порции/, измийте и подсушете. В тиган налейте олио, колкото да се покрие дъното /при мен 60 мл./, поставете върху котлона на средна температура.

Когато загрее поставете първо дреболиите и ги "запечатайте" и от двете страни, за кратко и изкарайте в чиния. Поставете и парчетата месо, запържете и от двете страни колкото да си променят цвета и отново изкарайте в чиния.

Забравих да отбележа, че когато пържа месото, добавих и две скилидки чесън за аромат! Пържа ги с цел да предотвратя стичането на кръвта по време на печене, но вие ако предпочитате може да сложите и в суров вид!

В купа разбъркайте сухите съставки- червен пипер, черен пипер, сол на вкус / при мен 1 супена лъжица не пълна/. Част от сместа втрийте по месото, а към другата част добавете- 2 супени лъжици олио,виното, водата, разбъркайте добре и оставете на страна.

Почистете и измийте зеленчуците- картофи, моркови, лук, чесън. Картофите и морковите ги режа на едро , но колкото за една хапка, малките лукчета ги оставям цели /вашите ако са големи, може на 2 или 4 да ги нарежете/, малките скилидки чесън- цели, а по едрите на 2 за по наситен аромат.

Много подробно, ли стана? В дъното на съда поставете половината от зеленчуците, така че да има от всички. Месото го намажете със студено краве масло и поставете върху зеленчуците, заедно с дреболиите.

Най отгоре наредете останалите зеленчуци, дафинов лист, залейте със сместа от подправки, течни съставки, затворете с капак и поставете в студена фурна. Включете фурната на 180 градуса.

Някои може да слагат само вино, но аз не искам да има натрапчив вкус и за това смесвам с вода. До като се пече, спокойно може да си свършите и друга работа. Пекох 2 часа и 30 минути.

След като е готово изключете и оставете във фурната за още около 30 минути. Но ако много бързате, работете с ръкохватка и ръкавици и поставете съда върху кърпа, ръкохватка или дъска! 

Предлагам ви и една рецепта за ВИНЕН КЕБАП от ТУК

Става много вкусно. Съдът после лесно се почиства. Мия с топла вода и препарат за съдове. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК













Няма коментари: