✔ Кайма смес 500 грама
✔ Яйца 1+4 броя
✔ Зрял лук 1 брой малка глава
✔ Скилидка чесън 1 брой
✔ Чили сос 1 чаена лъжица
✔ Къри 1 к.л.
✔ Червен пипер 1/2 ч.л.
✔ Чубрица 1/2 ч.л.
✔ Черен пипер 1к.л.
✔ Сол *
✔ Галета 3 супени лъжици с връх
✔ Лютеница 4 супени лъжици
✔ Кашкавал 100-150 грама
✔ Вода 100 мл.
В тава си сложете продуктите за омесване:кайма, настърганите лук и чесън, 1 яйце, чили сос, къри, червен, черен пипер, чубрица и сол* на вкус. Леко си навлажнете дланите и омесете каймата така,че добре да се смесят продуктите. Добавяйте галета /ползвах домашна галета / лъжица по лъжица за да прецените, колко е нужно.
При мен бяха 3 пълни супени лъжици,като сместа трябва да е леко лепнеща! Оформете 4 еднакви по големина топки, загънете със стреч фолио и оставете в хладилник за 10-15 минути. Включете си фурната на 200 градуса с горен и долен реотан.
Вземете каймата от хладилника и наредете топките една по една в намаслена тава, като всяка топка оформите във формата на гнездо. С пръсти леко натиснете по средата, да се образува вдлъбнатина, която да може да побере яйце/иначе има вероятност яйцето да се свлече;) Налейте водата в тавичката и сложете да се пече около 10-15 минути.
След, като посоченото време изтече, изкарайте тавата от фурната. Във всяко гнездо сложете по една супена лъжица лютеница, чукнете по 1 яйце, кашкавал нарязан на малки кубчета, поръсете леко със сол, червен пипер и върнете отново във фурната да се до опече.
Времето за печене вече зависи яйцата, дали ги искате рохки, твърдо изпечени... Как ги обичате?Може да импровизирате с продуктите.
Към това ястие ви предлагам една ПРОЛЕТНА САЛАТА
Старо, класическо позабравено ястие.Изглежда много красиво.
ОтговорИзтриванеПоздрави !