сряда, 18 март 2020 г.

ПРОЛЕТНА САЛАТА


ПРОЛЕТНА САЛАТА
Салата с цвят на пролет и свежарска. Да се насладим на нещо по леко, но вкусно.

Необходими продукти :
✔ Пресен лопуш 25-30 листа
✔ Къдрава маруля 1 брой
✔ Зелен /пресен / лук 1 връзка
✔  Пресен чесън 1 връзка
✔  Репички 1 връзка
✔  Сварени яйца 3-4 броя
✔  Маслини Каламата 10-15 броя
✔  Пресен магданоз 2-3 стръка
✔  Пресен копър 2-3 стръка
✔  Олио 2-3 с.л.
✔  Оцет 2 с.л.*
✔  Сол *
Първо сварете яйцата ,за да има време да изстинат.За по бързото им изстиване , може да ги прехвърлите в купа със студена вода или да ги сложите под течаща вода. Обелете и ги нарежете по желаната от вас големина и ги сложете в купа.
Почистете зеленчуците и ги измийте . Пригответе си удобна за вас купа или тавичка където ще приготвите салатката. Накълцайте свежият лапад/лопуш/ и къдравата маруля на тесни ивички и сложете в тавичка/купа/.
Нарежете зеления лук и чесън на дребно и сложете върху другите зеленийки . Нарежете репичките на полумесеци , магданоз , копър на ситно и ги прибавете. Посолете леко салатката и добавете маслините.
Следват олио /зехтин/ и оцет и разбъркайте добре . Опитайте как е на вкус и ако е нужно добавете още малко сол . Наредете сварените яйца най отгоре и поднесете по желание с домашна ракия.Това беше една от салатките, която приготвих за рожденият ден на мъжа ми.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за  " БуРАНИЯ ОТ ЛОПУШ/ ЛАПАД " от ТУК


1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
какво по - хубаво от една пролетна салата.Особено сега когато в ранна пролет има толкова много прясна и много вкусна зеленина.Чудесна е салатката ти, свежа и толкова красива.
Поздрави и успешна нова седмица !