понеделник, 11 март 2019 г.

" БУРАНИЯ ОТ ЛОПУШ /ЛАПАД / "



Има много видове БУРАНА- с яйца, чушки... Но най ни е любима с лопуш / на турски/ BORANA/. По принцип сме месоядни, но лопушът е единствената "трева" :) която с удоволствие се хапва у дома. която с удоволствие се хапва у дома. От дете обичам да си хапвам. Моите мили баби приготвяха, майка ми- също. 
Необходими продукти :
☑ Лопуш /лапад / 500 гр.
☑ Олио 3- 4 с.л.
☑ Брашно 1 с.л.
☑ Кисело мляко 2 кофички по 500 гр.
☑ Чесън 5 скилидки / може да сложите по малко .Според вкусът ви /
☑ Сол
Още :
☑ Олио 3-4 с.л.
☑ Червен пипер 1 ч.л.
☑ Вода 2 литра +100 мл.топла
☑ Сварени яйца /по желание/ за украса*
Сложете в гевгир и измийте добре лопуша. Сложете в подходяща тенджера , налейте 2 литра вода и сложете върху котлона на най висока степен. Водата, като заври намалете на по слаба температура.
Лопушът е крехък, не е нужно, много да ври- 3-4 минути! Сипете лопуша в гевгир и оставете за кратко да се отцеди и леко да поизстине. В подходяща тенджера върху котлона  загрейте олио / 3 супени лъжици/.
Накълцайте на дребно лопуша и сипете в горещото олио. Намалете котлона, разбъркайте. Добавете брашното , разбъркайте докато леко си промени цветът и налейте 100 мл. топла вода.

 Да покъкри 2-3 минути и изключете котлона. Разбъркайте още около минута  да поеме водата. Вземете от котлона , оставете на страна  да изстине .През това време направете сместа от кисело мляко. Почистете , измийте и пресовайте чесъна.

Сложете в подходяща купа, добавете сол и кисело мляко и разбъркайте добре. Сипете готовият млечен сос към изстиналият лопуш и разбъркайте.  Направете запръжка от олио  и червен пипер.

Полейте върху сместа. Хубаво е преди консумация, да престои в хладилник 3- 4 часа. Ястието се консумира студено! При поднасяне  може да се сложат нарязани сварени яйца.





                                                      ДОБЪР АПЕТИТ !

8 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Страхотно, много лесно и вкусно сезонно ястие.Определено не е за МАСТЪР ШЕФ.Но какво от това.Лично на мен повече ми допада простичката и вкусна храна отколкото изисканите и претрупани модерни ястия.Точно това предложение с лапад ще пробвам , сезонът е подходящ за тази цел.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Elena Dimitrova, благодаря !Ще се радвам, ако споделите !

Unknown каза...

Ето и моята,, Борана,, но с коприва.Сложих и овче сирене-натрошено,копър и магданоз. Стана чудно като допълнение към пържолките.

Birgul Ismailova каза...

Unknown, добър апетит !

Unknown каза...

И аз правя същото но не варя лапад. с малко мазнинка и малко водичка задушавам

Elena Dimitrova каза...

Направих Вашата борана с лапад и стана страхотна.А лападът ни беше много крехък и много вкусен.Благодаря за чудесната идея и вкусното ястие.
Бъдете жива и здрава и още много и много идеи и рецепти !

Birgul Ismailova каза...

Elena Dimitrova, радвам се че,сте приготвили едно от моите ястия ! Но най ме радва , че ви е харесало !Благодаря ! Останете си със здраве !

vlado_fidera каза...

Браво Биги, апетитно ястие