вторник, 30 юни 2020 г.

КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ



Продуктите съм  добавила по мой вкус , като  съм се постарала максимално да
постигна по вкус и мирис на истинските кюфтета .  Смея да кажа , че се
получиха много добре ! Спазвайте  важните стъпки   и няма да сбъркате . Пробвайте и
споделете , дали ви допадат ! Може , да импровизирате с подправки и продукти по ваш
вкус ...  Посочените количества са съобразени според количеството тиквички *
Необходими продукти :
✔Тиквички *
✔ Морков 1 брой /средно голям/
✔ Яйце 1 брой
✔ Копър 3-4 стръка
✔ Скилидка чесън 
✔ Лук/ зрял/ 1 брой или пресен
✔ Кисело мляко 1 ч.л./цедено/
✔ Олио 1 супена лъжица
✔ Щипка сода бикарбонат
✔ Брашно *
✔ Галета *
✔ Сирене *
✔ Кашкавал *
✔ Чубрица , къри, червен пипер, черен пипер , сол
Още : олио за пържене
Първата стъпка е една от най важните ! Не съм посочила количеството тиквички ,
защото няма точен грамаж /тиквичките ми бяха 2 броя -средно големи/ и зависи
тиквичките колко сок ще пуснат ! Измийте тиквичките , отстранете дръжките и ги
настържете на едро ренде над гевгир .

Настържете и моркова . Леко ги посолете и прехвърлете в цедка да се отцедят .
Оставих и настърганият морков заедно с тиквичките да се прецеди , защото беше във
фризера / имах голямо количество , което нямаше да издържи дълго/ Домашни моркови от градината на майка ми♡ Колкото по вече се отцедят , по добре !

 За целта , може да ползвате и тензух .Добре отцедилите  се тиквички и моркови
прехвърлете в купа . Над тях настържете лука /пресен  лук -накълцан /и чесъна .
Добавете 1 яйце , киселото мляко с щипката сода -леко разбъркайте да шупне .
Следват - на ситно нарязан свеж копър , настърган кашкавал /около 50-60 грама /
чубрица , къри, червен , черен пипер и сол на вкус *

Когато добавяте сол имайте в предвид , че и сиренето е солено /освен ако не добавите
безсолно сирене / С лъжица разбъркайте добре продуктите и започнете да добавяте
малко по малко брашно и галета .Количеството брашно и галета , които аз добавих ,
 бяха в равни количества / 6 супени лъжици брашно- 6 супени лъжици галета /

Вие добавете толкова , колкото сместа да се събере / да не е течна смес / като за
кюфтета ! Това е следващата по важност стъпка ! Накрая добавете надробеното
сирене /около 200-250 грама / .Сместа се смесва и се късат парчета , които се правят
на топки и леко се сплескват !




Наредете ги в поднос или чиния покрита със стреч фолио .В дълбок съд/ тенджера /
върху котлона загрейте олиото на средна температура !Сложете  да се опържат от
едната страна / по краищата леко си променят цвета / След това с помощта на щипка
за скара обърнете за кратко и от другата страна .

Опържените " кюфтета " изкарайте в чиния покрита с домакинска хартия .
На мен ми харесаха и топли и студени ! Поднесете с любим сос : чеснов сос ...А защо
не и с един студен ТАРАТОР .
Опитайте и моят вариант за ВКУСНИ ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ



Няма коментари:

Публикуване на коментар