Продуктите съм добавила по мой вкус , като съм се постарала максимално да
постигна по вкус и мирис на истинските кюфтета . Смея да кажа , че се
получиха много добре ! Спазвайте важните стъпки и няма да сбъркате . Пробвайте и
споделете , дали ви допадат ! Може , да импровизирате с подправки и продукти по ваш
вкус ... Посочените количества са съобразени според количеството тиквички *
✔Тиквички *
✔ Морков 1 брой /средно голям/
✔ Яйце 1 брой
✔ Копър 3-4 стръка
✔ Скилидка чесън
✔ Лук/ зрял/ 1 брой или пресен
✔ Кисело мляко 1 ч.л./цедено/
✔ Олио 1 супена лъжица
✔ Олио 1 супена лъжица
✔ Щипка сода бикарбонат
✔ Брашно *
✔ Галета *
✔ Сирене *
✔ Кашкавал *
✔ Чубрица , къри, червен пипер, черен пипер , сол
Още : олио за пържене
Първата стъпка е една от най важните ! Не съм посочила количеството тиквички ,
защото няма точен грамаж /тиквичките ми бяха 2 броя -средно големи/ и зависи
тиквичките колко сок ще пуснат ! Измийте тиквичките , отстранете дръжките и ги
настържете на едро ренде над гевгир .
Настържете и моркова . Леко ги посолете и прехвърлете в цедка да се отцедят .
Оставих и настърганият морков заедно с тиквичките да се прецеди , защото беше във
фризера / имах голямо количество , което нямаше да издържи дълго/ Домашни моркови от градината на майка ми♡ Колкото по вече се отцедят , по добре !
За целта , може да ползвате и тензух .Добре отцедилите се тиквички и моркови
прехвърлете в купа . Над тях настържете лука /пресен лук -накълцан /и чесъна .
Добавете 1 яйце , киселото мляко с щипката сода -леко разбъркайте да шупне .
Следват - на ситно нарязан свеж копър , настърган кашкавал /около 50-60 грама /
чубрица , къри, червен , черен пипер и сол на вкус *
Когато добавяте сол имайте в предвид , че и сиренето е солено /освен ако не добавите
безсолно сирене / С лъжица разбъркайте добре продуктите и започнете да добавяте
малко по малко брашно и галета .Количеството брашно и галета , които аз добавих ,
бяха в равни количества / 6 супени лъжици брашно- 6 супени лъжици галета /
Вие добавете толкова , колкото сместа да се събере / да не е течна смес / като за
кюфтета ! Това е следващата по важност стъпка ! Накрая добавете надробеното
сирене /около 200-250 грама / .Сместа се смесва и се късат парчета , които се правят
на топки и леко се сплескват !
Наредете ги в поднос или чиния покрита със стреч фолио .В дълбок съд/ тенджера /
върху котлона загрейте олиото на средна температура !Сложете да се опържат от
едната страна / по краищата леко си променят цвета / След това с помощта на щипка
за скара обърнете за кратко и от другата страна .
Опържените " кюфтета " изкарайте в чиния покрита с домакинска хартия .
На мен ми харесаха и топли и студени ! Поднесете с любим сос : чеснов сос ...А защо
не и с един студен ТАРАТОР .
Опитайте и моят вариант за ВКУСНИ ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ
Първата стъпка е една от най важните ! Не съм посочила количеството тиквички ,
защото няма точен грамаж /тиквичките ми бяха 2 броя -средно големи/ и зависи
тиквичките колко сок ще пуснат ! Измийте тиквичките , отстранете дръжките и ги
настържете на едро ренде над гевгир .
Настържете и моркова . Леко ги посолете и прехвърлете в цедка да се отцедят .
Оставих и настърганият морков заедно с тиквичките да се прецеди , защото беше във
фризера / имах голямо количество , което нямаше да издържи дълго/ Домашни моркови от градината на майка ми♡ Колкото по вече се отцедят , по добре !
За целта , може да ползвате и тензух .Добре отцедилите се тиквички и моркови
прехвърлете в купа . Над тях настържете лука /пресен лук -накълцан /и чесъна .
Добавете 1 яйце , киселото мляко с щипката сода -леко разбъркайте да шупне .
Следват - на ситно нарязан свеж копър , настърган кашкавал /около 50-60 грама /
чубрица , къри, червен , черен пипер и сол на вкус *
Когато добавяте сол имайте в предвид , че и сиренето е солено /освен ако не добавите
безсолно сирене / С лъжица разбъркайте добре продуктите и започнете да добавяте
малко по малко брашно и галета .Количеството брашно и галета , които аз добавих ,
бяха в равни количества / 6 супени лъжици брашно- 6 супени лъжици галета /
Вие добавете толкова , колкото сместа да се събере / да не е течна смес / като за
кюфтета ! Това е следващата по важност стъпка ! Накрая добавете надробеното
сирене /около 200-250 грама / .Сместа се смесва и се късат парчета , които се правят
на топки и леко се сплескват !
Наредете ги в поднос или чиния покрита със стреч фолио .В дълбок съд/ тенджера /
върху котлона загрейте олиото на средна температура !Сложете да се опържат от
едната страна / по краищата леко си променят цвета / След това с помощта на щипка
за скара обърнете за кратко и от другата страна .
Опържените " кюфтета " изкарайте в чиния покрита с домакинска хартия .
На мен ми харесаха и топли и студени ! Поднесете с любим сос : чеснов сос ...А защо
не и с един студен ТАРАТОР .
Опитайте и моят вариант за ВКУСНИ ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ
Няма коментари:
Публикуване на коментар