неделя, 17 февруари 2019 г.

" ПАМУК ПОАЧА "

Най меките и вкусни поачи, които съм яла. Поача е тестено изделие от турската кухня. Рецептата вземах от леля ми, която живее в Турция. Пробвах и много ми хареса. Изпитана рецепта, която правя от доста години.
Горещо препоръчвам.
Необходими продукти:
* Мерителна чаша 125 мл.
☑ Прясно мляко 1 чаша
☑ Кисело мляко 1 чаша
☑ Олио 1 чаша
☑ Суха мая 1 пакет 7 гр / 1/2 пакет козуначна 20 гр/
☑ Захар 3 чаени лъжици
☑ Белтък 1 брой
☑ Брашно 6 чаши
За плънка/по желание/
☑ Сирене 150 гр , кашкавал  50 гр.
Още:
☑ Разтопено краве масло 2 с.л.
☑ Жълтък 1 брой за намазване
☑ Маково семе и сусам за поръсване

Приготовление: в касерола  сипете продуктите прясно мляко, кисело мляко и олио. Леко ги затоплете.

 Разбъркайте с лъжица и прехвърлете сместа в купа. Добавете маята,захарта, сол, белтъка. Разбъркайте с лъжица да се разтвори маята и да се разтопи захарта и солта. Почнете да прибавяте брашното/ предварително пресято / малко по малко.

Замесете леко лепнещо тесто. Загънете купата със стреч фолио и оставете на топло да втаса около 40 минути и час / в зависимост колко е топло помещението/.

 Докато тестото втасва се разтопява кравето масло/ 2 супени лъжици/. В подходящ съд  надробете сиренето, нарежете кашкавала на дребно/ или настържете/. Тестото втасва между 40 минути и 1 час/ в  зависимост от топлината на помещението/.
Тестото леко се " обръща" с шпатула, колкото да се изкара въздуха. С намаслени ръце  направете топки големи ,колкото мандарина. При мен излязоха 21 броя.

Всяка топка  разтелете леко с ръце и сложете 1 супена лъжица от плънката. Затворете отново, като топка. Наредете в тава покрита с пергаментова хартия.

Наредете на разстояние едно от друго. Намажете с останалото краве масло / стават по меки. Но има опасност и от това да почернеят/ и оставете за 30 минути на топло. След, като втасат ги намажете с разбит жълтък с помощта на четка.


Поръсете с маково семе и сусам. Печете в предварително загряла фурна на 190 градуса. Наблюдавайте ги!
    



                                           ДОБЪР АПЕТИТ!


Няма коментари: