неделя, 23 юни 2019 г.

" СИМИТ - ПОАЧА "



Много обичам турски симит / геврек /.  Геврече поръсено с печен сусам. Ммм  и как ухае само!Тази рецепта я зърнах от някъде, като малко промених някои неща. Поача, защото не е във формата на геврек, но има същият вкус! Не е меко, като " поача ", но е вкусно! Приготвя се бързо и няма нужда от втасване, но малко калорично! Ако обичате турски геврек " СИМИТ " , заповядайте към рецептата.
Необходими продукти  за тестото:
☑ Краве масло /разтопено / 100 грама
☑ Олио 50 мл
☑ Кисело мляко 1 в.ч ./ 200 мл/
☑ Яйце 1 брой / размер М/
☑ Бакпулвер 1 пакет /10 гр/
☑ Брашно 4.5 ч.ч./ чаша с вместимост 150мл/
☑ Захар 1 кафяна лъжица
☑ Сол 1 ч.л. непълна *
Плънка :
☑ Кашкавал 180 -200 грама
За овалване :
☑ Белтък 1 брой или Пекмез * 3-4 с.л. разреден с 2с.л. вода
☑ Печен сусам * около 1 чаша от 200 мл
Петмез/ Pekmez / , наричано още маджун, рачел! Представлява сгъстен сироп от плод , напр. грозде! Понеже нямах и ми хрумна да заменя с белтък. Може и да се замести, като се разтвори мед с малко вода.

Петмез се използва много в турската кухня, предимно за оваляне на тестени изделия, като поача и симит. Баба ми му викаше " маджън " и го ползваше, когато приготвяше мекици / потапя се мекицата в маджуна/ , поливаше върху качамак или само си топваше залъка.

Веднъж беше приготвила варена тиква, като ги постави в буркани и поля с петмез / за консервиране /.Макар, че суровия сусам е по полезен, аз по вече го обичам печен.

Първо почнах от сусама , може да си го приготвите и един ден по рано. Върху котлона поставете сух тиган, включете котлона на средна температура и като загрее тигана изсипете сусама. 

Периодично разбърквайте с дървена лъжица, докато сусама покафенее. Като придобие желания цвят остравете на страна да изстине. Разтопете кравето масло и оставете на страна леко да се охлади.

В подходяща купа счупете яйцето, добавете киселото мляко, олио, бакпулвера, сол, захар и разбъркайте с лъжица. Добавете разтопеното краве масло и отново разбъркайте.

Пресейте брашното и добавяйте малко по малко към сместа. Имайте предвид, че при всеки количеството брашно може да е различно, поради много причини. Аз съм отбелязала точното количество, което аз ползвах!

Трябва да е меко,  нелепнещо тесто. След, като доумесите, късайте парчета които да са горе долу еднакви по големина. Моите бяха малко по малки от мандарина. Пригответе си кашкавала, като предварително го настържете или просто нарежете на ленти.

Пригответе си подходяща тава или ползвайте, като мен тавата на фурната. Покрийте я с пергаментова хартия. Вземете топка тесто, сплескайте, сложете от кашкавала,  затворете от двата края / като лодка, а после по средата / както е показано на снимката/.

В малка шола сложете белтъка и разбийте за кратко с вилица. Потопете " симит -поача" първо в белтък, а после овалвайте в печения сусам и наредете в тавата, със затворената част на долу ...и така докато свършат.

С помощта на остър нож направете 2-3 разреза върху всеки СИМИТ. Печете в предварително загряла фурна на 180-190 градуса. Моите бяха готови за 40 минути. Времето за печене зависи и от фурната. Може да поднесете с айран.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Който има интерес, може да се присъедините към кулинарната ни група : Вкусотия в чиния https://www.facebook.com/groups/520103771725772/







2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Страхотни ! Записвам рецептата за проба.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Ели , ще чакам да споделиш !