неделя, 3 януари 2021 г.

КЕКС С ФАНТА ПОРТОКАЛ





На вид, не е по различен от от обикновен кекс, но опитате ли- ще  разберете че не е така.

Предлагам ви един сочен, ароматен и много вкусен кекс- КЕКС С ФАНТА ПОРТОКАЛ. Ако не сте го пробвали, опитайте и ще се уверите сами.

*Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти: 3 яйца, 1 чаша/от 150 мл/ захар, 1/2 чаша олио, 180 мл Фанта портокал, 1 ванилия, 1 бакпулвер/ 10 гр./, 2 чаши брашно/ 200-230 грама/, 1 портокал /настъргана кора/.

"Глазура"- 5 супени лъжици пудра захар, 1/2 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 1/2 супена лъжица вода

Всички продукти да са на стайна температура!

Приготовление: включете фурната на 180 градуса, да загрее. В купа счупете яйцата, сипете захарта и разбийте с миксер за 6-7 минути докато сместа се сгъсти и удвои обема си.

Прибавете олиото и фантата и разбийте за кратко. Пресейте брашното заедно с ванилията и бакпулвера и изсипете на веднъж към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула, да не останат бучки.

Портокала го измийте много добре под течаща чешма, подсушете и настържете само оранжевата част и разбъркайте. Намажете формата за кекс с олио и изсипете сместа. 

Сложете да се пече до суха клечка. Първите 20 минути не отваряйте фурната! Моя кекс беше готов за 45 минути! Времето за печене зависи и от фурната! Гледайте да не го препечете!

Изкарайте готовия кекс и оставете за 15- 20 минути да се охлади и тогава изкарайте внимателно от формата! Поставете кекса в удобен за вас съд/ чиния, поднос/.

Докато изстива вие си пригответе "глазурата". Пресейте пудрата захар и сложете в малка купичка. Добавете лимоновия сок, водата и разбъркайте с лъжица докато не останат бучки и се образува гъста каша.

Полейте кекса и си отрежете едно сочно парче :) По желание, може да се прибавят и смлени орехи!

Предлагам ви една рецепта за ТАРТАЛЕТИ СЪС СЛАДКО И ЙОГУРТ от ТУК

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК












Няма коментари: